23948sdkhjf

Kloakmestrene vil med på vand-råd

De autoriserede kloakmestre vil tages med på råd i forbindelse med arbejdet i de nye Vandråd, der oprettes i denne tid
Rundt om i landet er der netop nu gang i arbejdet med at finde ud af, hvem der skal med i de nye vandråd, der oprettes i 23 vandoplande. Via vandrådene skal sportsfiskere, naturelskere, landmænd og andre med interesse i lokale åer og vandløb sikres indflydelse på det danske vandmiljø.

- Men der er en faggruppe, der om nogen har kendskab til, hvad der løber ud i åerne og vandløbene. Både af skidt og kanel. Og som det derfor ligger lige til højrebenet at sende ind som medlemmer af de lokale vandråd rundt om i hele landet. Nemlig de autoriserede kloakmestre, siger formanden for brancheorganisationen Danske Kloakmestre, Henning Lübcke.

Afgørende lokalkendskab

- Det er os, der véd, hvor landmandens dræn og udløb kommer – og hvad der er i dem. Store mængder vejvand løber direkte igennem landmandens dræn og ud i bække og åer, for derefter at ende i de indre danske farvande. Vi véd, hvor der er fejlkoblet, og vi har lokalkendskabet til afledninger, siger Henning Lübcke.

Danske Kloakmestre har flere end 500 autoriserede kloakmestre som medlemmer.

- Vi véd, at nogle har stillet sig uforstående over for, at kloakmestrene byder ind på at være med i de vandråd, der nedsættes landet over. Det er der nu masser af logik i. Ingen véd jo bedre end netop kloakmestrene, hvor tilløbene og drænene til åerne og vandløbere er. Og hvad de rummer. Det kræver også en faglig indsigt at give kvalificerede bud på, hvordan man så kan ændre på tilstandene for at få et renere miljø, forklarer Henning Lübcke.

Det står i loven

Beskyttelse af luft, vand og jord indgår faktisk som hovedelement i lovgivningen omkring "Drift af Statsautoriseret kloakmestervirksomhed". Her fremgår, at den autoriserede kloakmesters arbejdsområde blandt andet omfatter afløbsledninger fra landbrugsejendommes sanitære installationer, samt afløbsanlæg til ajlebeholdere og gylletanke.

Også anlæg til rensning af spildevand i form af nedsivningsanlæg, sandfilteranlæg, minirenseanlæg, rodzoneanlæg og pileanlæg er kloakmester-metier. Og det er også de autoriserede kloakmestre, der har ekspertisen med hensyn til ledninger for renset spildevand til vandløb, åben rende, markdræn, grøfter og udløb i sø eller mose.

Skærpet ansvar

- Vi er autoriseret af staten, og dermed er det også os, der har anmeldepligt, hvis vi opdager, at noget ikke er som det burde være. Med flere end 500 medlemmer landet over er det ikke mindst Danske Kloakmestre, der har det store lokalkendskab. Det er vore medlemmer, der véd, hvor sommerhuse lukker spildevand direkte ud i grøften og hvad det er, landmanden ikke lige får fortalt, der ryger med drænet ud i åen, påpeger Henning Lübcke.

- Alle i Danmark har en forpligtigelse til at værne om miljøet, men de autoriserede kloakmestre har et skærpet ansvar, da de jo er uddannet inden for området. Danske Kloakmestre bidrager hver dag med råd og vejledning til både hr. og fru Danmark, lokale myndigheder samt lovgivere omkring praktisk udførelse samt gældende lovgivning på dette område, siger Henning Lübcke.

- Vi har ansvar for vores del af vandplanerne både over for ministeriet og ikke mindst over for miljøet. Det er et ansvar, vi tager meget seriøst. Og derfor er det oplagt, at autoriserede kloakmestre helt naturligt bør være medlemmer af de nye vandråd, siger Danske Kloakmestre formand.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079