23948sdkhjf

Nordeuropas største svingbro ligger i Odense

Odins Bro er et ambitiøst projekt som har potentiale til at blive et nyt varemærke for Odense
Den netop indviede Odins Bro, der krydser Odense kanal, er den største dobbelte svingbro i Nordeuropa og kombinerer det bedste ingeniørarbejde og spidskompetencer inden for automation. Erfarne lokale folk fra teknik og servicevirksomhed Lindpro er på opgaven.

Den nye svingbro er en del af en 900 meter samlet broforbindelse, der krydser Odense Kanal med en firesporet svingbro med cykelsti.

Broen er et ambitiøst projekt og har potentiale til at blive et nyt varemærke for Odense. Men broens asymmetriske og bevægelige konstruktion stiller ekstremt store krav til styringen af broen. Når skibe skal passere broen, deler den knap 200 meter lange og mere end 5.000 tons tunge stålbro sig og svinger rundt på to søjler med en diameter på 12 meter.

Broen bevæges via et hydrauliksystem, der tipper, løfter og drejer broens svingfag og skyder dorne ind, så svingbroen låses på midten og mod tilkørslerne, så den ligger som en fast bro mellem de to tilkørsler. Broen styres af en brovagt, der kommunikerer med skibene og stopper færdslen på broen.

Ingeniør og programmør, John Olesen fra Lindpro, forklarer nærmere om arbejdet:

- Projektet har fyldt en stor del af min tid de sidste fire år, så det er lidt mit barn, jeg skal give slip på nu. Det kan jeg til gengæld gøre med ro i sjælen. Jeg er nok særligt stolt over at have programmeret den avancerede software, der styrer broen og laver skærmbilleder til betjeningen. Systemet kan ikke fejlbetjenes. Trafikbommene skal eksempelvis være lukket ned, før det er muligt at dreje broen, fortæller John Olesen og fortsætter:

- Lindpro har været dybt involveret i projektet med fokus på driftssikkerhed med en nødforsyning, der sikrer at den helt centrale automation kan køre uafhængigt af energiforsyningen.

Automation i verdensklasse

Odins bro har international bevågenhed grundet dens mekaniske og arkitektoniske særpræg. Lindpro har været involveret i hele projekteringsfasen med rådgivende ingeniører og andre specialister, der tester og godkender løsningsforslag. Det bliver da også Lindpro, der kal varetage den fortsatte drift og vedligehold.

- Odins bro er ikke en almindelig bro. Det er en kompleks og stor maskine, der skal servicerer både søfart og færdsel. Der var ingen best practice på området, så vi har kombineret Lindpros ekspertise inden for automation og entreprise til at udvikle en prototype på en Siemens platform, der kunne imødekomme de mange sikkerheds- og funktionskrav.

Det har krævet en rutineret opgaveforståelse, tilbudsgivning og projektledelse med fokus på fremdrift og levering, fortæller Allan Gustavsen, afdelingsleder hos Lindpro.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125