23948sdkhjf

Land din egen videnpilot

Mødet mellem den akademiske metode og håndværksmestrenes praktiske tilgang til tingene er ikke uden problemer. Men det kan blive et frugtbart møde, der gavner virksomhedens bundlinje, skriver Mester Tidende
- I mange mindre og mellemstore håndværksfirmaer vil det nok lyde som en joke at anbefale at ansætte en akademiker. Men ikke desto mindre, så er der flere, som har gode erfaringer med at ansætte højtuddannede - og gode erfaringer skal man altid lytte til.

Det skriver cheferedaktør Klaus Tøttrup på lederplads i Mester Tidende.

Det gælder f.eks. den såkaldte Videnpilot-ordning, hvor små og mellemstore virksomheder med et klækkeligt tilskud kan prøve kræfter med en højtuddannet i 12 måneder. Det sker naturligvis efter visse regler, så akademikeren ikke blot bruges til at tage telefonen og hente kaffe til svendene.

Videnpiloten skal udføre et projekt i virksomheden på 12 måneder. Projektet skal understøtte en nyskabende udvikling for virksomheden, og der skal være tale om et konkret projekt, som er baseret på en klar, innovativ idé.

- For håndværksmesteren kan de kompetencer og den akademiske tilgang til løsning af opgaverne som den højtuddannede stiller med, medfører betydelige aha-oplevelser som tilmed kan viser sig at være positive for bundlinjen.

Der er sådan set kun ét krav før du som håndværksmester kan få godt udbytte af en Videnpilot: Du skal smide dine fordommene om akademikere i affaldscontaineren og sætte deres kompetencer i spil sammen med dine egne evner til gavn for udviklingen af din virksomhed, skriver chefredaktør Klaus Tøttrup.

Sådan gør du

En videnpilot er en medarbejder med en uddannelse på bachelorniveau eller højere. Medarbejderen ansættes til at udføre et projekt, der skaber en væsentlig forandring i virksomheden

Videnpiloter er et tilbud til virksomheder med 2-100 fuldtidsansatte om tilskud til ansættelse af en højtuddannet medarbejder - en såkaldt videnpilot.

Der er løbende ansøgningsfrist og der gives bevilling efter først til mølle princippet.

Det er nu muligt for virksomheder at søge om tilskud til ansættelse af videnpilot uden allerede at have fundet videnpiloten. Hvis ansøgningen godkendes, har virksomheden et halvt år til at finde en højtuddannet, der gerne vil være videnpilot.

I 2014 har Videnpilotordningen 45 mio. kr. til rådighed. Heraf kan op til 20 mio. kr. bruges til videnpiloter med mellemlang videregående uddannelse (bachelorniveau). Resten anvendes til videnpiloter med lang videregående uddannelse (kandidatniveau).

Videnpiloten skal udføre et projekt i virksomheden på 12 måneder. Projektet skal understøtte en nyskabende udvikling for virksomheden, og der skal være tale om et konkret projekt, som er baseret på en klar, innovativ idé.

Emnet kan f.eks. være udvikling af produkter, processer, større organisationsændringer, innovative (særlige) markeds-undersøgelser og innovativ (særlig) markedsføring. Projektet skal skabe væsentlige forandringer i virksomheden.

Der gives ikke tilskud til driftsopgaver, basal effektivisering eller andre opgaver, som udføres efter på forhånd definerede procedurer, som f.eks. certificering.

Læs om tømrermesters erfaringer med Videnpilotordningen her

Læs mere om Videnpilot-ordningen her
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063