23948sdkhjf

Malersvende har glemt at regne en akkord

Malersvendene skal lære at arbejde på akkord. Det kan gavne både mestrene, svendene og kunderne, mener malermester Peter Thylander
- Der er ærgerligt, at malerfaget stort set er blevet et timelønnet fag. Med gode akkorder kunne både svendene og mestrene holde en bedre indtjening og levere et bedre stykke arbejde.

Det siger malermester Peter Thylander, fa. Thylander Malehåndværk ApS i København.

- Men at regne en god akkord er et håndværk i sig selv. Og den viden desværre ved at gå i glemmebogen. De unge lærlinge lærer ikke meget om at regne akkorder på skolerne og i virksomhederne er mange mestre og svende usikre på, hvordan det skal gribes an. Derfor ender der med ren timeløns-afregning, siger Peter Thylander.

- De lærlinge jeg har haft her i virksomheden - i øjeblikket har jeg tre - får alle til opgave det sidste år af deres læretid at regne akkorder på konkrete projekter. Når de har regnet akkorden sætter jeg mig sammen med dem og løber beregningerne igennem. Dermed få lærlingene rent faktisk mulighed for fremover, når de bliver svende at løse opgaver på akkord, siger Peter Thylander.

Han opfordrer sine mester-kolleger til at tage en snak med malersvendene for at genoplive akkord-aflønningen i malervirksomhederne.

Også for kunderne vil en akkordaflønning være en fordel, fordi malersvendene vil bestræbe sig på at gøre tingene ordentligt første gang for ikke at skulle tilbage og udbedre fejl og mangler og dermed reelt forringe akkorden, siger Peter Thylander.

En opgørelse fra Danske Malermestre viser, at der er tre lønformer i malerfaget - timeløn, timeløn med en bonusordning samt akkord.

Af opgørelsen fremgår det, at 2/3 af arbejdet i gennemsnit udføres på timeløn, mens der kun i lidt

mere end 1/4 af arbejdet anvendes en eller anden form for akkord. I 8 pct. af tilfældene anvendes en timeløn med en form for bonusordning. Dermed er timelønnen klart dominerende i malerfaget.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098