23948sdkhjf

Kristian valgte den rigtige uddannelse

Det er ikke altid let at skulle vælge uddannelse. Der er så mange valgmuligheder. Hvad nu hvis man vælger et, men gerne vil noget andet senere. Heldigvis behøver man ikke at begrænse sig. Som EUX-elev kan man både få en gymnasial uddannelse og blive håndværker på én gang.
Kristian Keis tager sikkerhedshjelmen på og træder ud af den lune skurvogn. Det er tidligt. Det er mørkt. Det er koldt og det er vådt. Alligevel smiler både Kristian og hans kolleger. Han træder ind i det gule lys som indhyller byggepladsen ved Susålandets Skole i Glumsø.

Han sætter spanden med værktøj fra sig og går i gang med at fjerne plastik fra et par store vinduespartier. Vinduerne skal monteres som en del af dagens opgaver. En af mange for den 20-årige EUX-tømrerlærling.

Hvad skal man vælge

Selvom Kristian aldrig har været i tvivl om, at han gerne vil være tømrer, så valgte han alligevel at prøve kræfter med HTX. Men tømreren blev ved med at dukke op.

- Jeg er fra en familie af gør-det-selv-folk, og har altid været med. Jeg vil også gerne mere end kun tømrer, derfor var EUX rigtig for mig.

Når man vælger en EUX-uddannelse, så kombinerer man en traditionel håndværksuddannelse med en gymnasial uddannelse.

Ny type uddannelse

Kombinationen er ny, og for håndværksmestrene kan det være en udfordring at undvære en lærling i så lange perioder. Derfor var det heller ikke let for Kristian at få en læreplads. Han skrev flere ansøgninger rundt til lokale tømrervirksomheder. Og med lidt hjælp fra en studievejleder på EUC Sjælland, lykkedes det ham at få en læreplads hos H. Nielsen og Søn.

Og direktør Bent Hartmann er meget tilfreds:

- Som virksomhed har vi ansvar for at uddanne til faget, og derfor valgte jeg også at forsøge med en EUX-lærling. Men det skal være den rette kombination. Det er nok ikke alle, der egner sig til at være EUX-lærling. Kristian virker målrettet. Han signalerer, at han vil noget mere, men ligger også hjerte og energi i at være tømrer, fortæller direktøren for det 70 mand store Næstved-firma.

Endnu flere muligheder

Der er heller ingen tvivl om, at Kristian gerne vil noget mere. Engang vil han gerne læse til ingeniør, og så synes han det er optimalt med en EUX.

- Men nu vil jeg altså gerne være tømrer først. Både fordi jeg rigtig godt kan lide det, og for at få en bedre baggrundsviden inden jeg læser til ingeniør, smiler den unge mand.

- Jeg er nok blevet mere ambitiøs, men man skal også være vaks, især i skoleperioderne. For det er meget viden presset sammen på kort tid, fortæller han videre. Og som tømrer, synes Kristian, at man får lov til mere end i nogle af de andre håndværksfag.

- Tømrer er bredere og der er mange muligheder for job, når man er udlært. Og så laver man ikke hele tiden det samme.

En del af teamet

Kristian er rigtig glad for sin læreplads, som han startede på for et halvt år siden. Han er en blandt seks lærlinge og de får lov at prøve en masse forskellige ting. Han skifter sjak, lige som svendene, afhængigt af opgavernes typer og omfang.

- Det er fedt at komme forskelligt rundt, fordi firmaet er så stort. Svendene er gode og behandler mig ligeværdigt, mener Kristian, som først skal tilbage i skole til sommer.

- Jeg tror det bliver hårdt at komme tilbage i skole, fordi man nu er vant til at være ude og arbejde fysisk, siger Kristian i morgenkulden. Alligevel glæder han sig også til at komme tilbage til EUC Sjælland og kammeraterne, for der er gode lærere og et godt sammenhold i klassen.

Kollegaen Anders kommer hen og kigger på tegningerne af den nye indskoling på Susålandets Skole. De får styr på, hvor de forskellige vinduer skal monteres.

Kristian begynder at montere rammen, mens byggepladsen nu summer af liv, og det langsomt bliver lysere.

tøtte

Flere EUX-uddannelser

• EUC Sjælland tilbyder syv forskellige EUX-uddannelser: elektriker, klejnsmed, murer, struktør, tømrer, VVS og mekaniker.

• EUX-uddannelsen er en erhvervsuddannelse, hvor man samtidig opnår gymnasialt niveau.

• Uddannelsen tager fire år og veksler mellem ophold på skole og tid i praktik.

• På skoleopholdene har man både klasserumsundervisning og praktiske øvelser i værksted.

• Med en EUX-uddannelse i bagagen kan man både arbejde som håndværker og læse videre.

• Adgangskravet er afsluttet 9. eller 10. klasse med gode resultater i matematik, fysik, dansk og engelsk.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078