23948sdkhjf

Grønne fingre skaber fire vækstvirksomheder

Familien Hansen er en usædvanlig gartnerfamilie, der både konkurrerer mod hinanden og arbejder tæt sammen. Interessen for planter går mere end 100 år tilbage, og i dag har fire brødre skabt hver sin blomstrende virksomhed
De fleste i anlægsbranchen kender givetvis en eller flere af virksomhederne Klingenberg, Garteha, Hansens Planter og Sport-Zone. Men de færreste ved nok, at det er fire brødre – Niels, Claus, Lars og Vagn – som med et stærkt familiesammenhold og et udpræget konkurrence-gén står bag de fire blomstrende virksomheder, der alle med hver deres speciale og supplerende ydelser arbejder med jord-, landskaber, blomster og andre gartnerrelaterede opgaver.

Familien Hansen har arbejdet med planter i generationer. Det hele startede i 1910, da H.C. Hansen efter en årrække på valsen, som det jo hed, når man vandrede fra by til by og ernærede sig ved forefaldende arbejde, slog sig ned i Islev ved Rødovre, hvor han etablerede et gartneri.

- Her dyrkede vores oldefars bror både grøntsager og blomster, heriblandt margueritter, der hurtigt blev et vartegn for hans gartneri. Produkterne blev solgt på Københavns Grønttorv, der dengang lå på Israels Plads. Og året rundt foregik kørsel med hestevogn, fortæller Lars Hansen, der er indehaver af planteskolen og havecentret Hansens Planter i Karlslunde.

I begyndelsen af 1920erne kom brødrenes farfar, Johannes Hansen, i lære hos sin farbror. Gartneriet blev udvidet med flere drivhuse, og mistbænke kom til. Hestevognen blev i 1930erne afløst af en bil, men under krigen måtte hestevognen igen i brug på grund af brændstofmangel.

Fokus på margueritter

I 1952 kom Johannes` søn, Erik, i lære på gartneriet, hvor der stadig blev produceret margueritter. Dengang skulle man efter arbejdstid deltage i undervisningen på Landbohøjskolen fire dage om ugen i syv måneder om året. Og transportmidlet var en cykel, indtil der blev råd til en scooter.

- Vi købte i 1962 en nedlagt frugtplantage i Hedehusene, hvor margueritten stadig var den største produktion. Da muligheden bød sig, flyttede gartneriet i 1971 til Karlslunde, og igen flyttede margueritterne med. Gartneriet var gennem årene blevet så berømt for produktionen af margueritter, at Erik efterhånden blev kendt som "Marguerit-Erik", fortæller Jytte Hansen, som er mor til de fire, der i dag driver hver sin gartnervirksomhed. Hun nåede at være gift med Erik i 56 år, indtil han efter nogen tids sygdom døde her i foråret.

En ener

Erik Hansen tog arbejdet med familievirksomheden meget seriøst. Han var en mand, der arbejdede hårdt og forventede det samme af sine sønner.

- Vores far har altid været let at arbejde sammen med, og han satte en ære i at overholde ordsproget om, at en aftale er en aftale. Han aldrig har kunnet drømme om at snyde nogen, lyve eller være grådig. Han var en mand med en meget høj integritet, fortæller Vagn Hansen, der i dag driver virksomheden Sport-Zone, der er specialiseret i etablering og vask af Sureplay-gummibelægninger samt anlæg af golfbaner og kunstgræs, herunder fodboldbaner.

Interessen går i arv

Eriks og Jyttes fire sønner var fra helt små med i arbejdet, der indtil de var 14 år gamle gav lommepenge, alt efter alder. 20% måtte bruges, resten skulle i banken. Alle fire sønner valgte at blive selvstændige gartnere, hvor deres virksomheder har hver sin profil.

- Vi har aldrig set hinanden som konkurrenter, men hjælper hinanden og anvender også hinanden som underentreprenører, ligesom vi låner materiel af hinanden. Det gør, at vi både kan udnytte stordriftsfordelen samtidig med, at vi beholder vores fleksibilitet og er konkurrencedygtige i forhold til andre i markedet, siger Niels Hansen, der er indehaver af Klingenberg Entreprenør og Maskinudlejning ApS i Karlslunde.

Margueritten i alle logoer

Den fjerde bror, Claus Hansen, er indehaver af anlægsgartnervirksomheden Garteha, der netop er flyttet ind i ErhvervsCentret i Greve. Virksomheden har som den første af de fire brødres virksomheder tilføjet en marguerit i sit logo.

- Margueritten er en hyldest til vores nyligt afdøde far, der for os brødre altid blive husket som en god, retlinet og hårdt arbejdende mand. For vores familien symboliserer margueritten sammenhold, styrke, loyalitet, stor kærlighed og hårdt arbejde, fastslår Claus Hansen.

Hver sin stil

På spørgsmålet om, hvorfor de fire brødre ikke slår virksomhederne sammen, kommer svaret med brede smil, men samtidig kontant og utvetydigt:

- Vi er opvokset i en selvstændighedskultur, hvor ledelsesstil, virksomhedskultur og måden at levere service på afhænger af indehaveren. Gennem årene har vi prøvet at drive virksomhed sammen med hinanden og sammen med andre. Men selvom vi har samme værdigrundlag og baggrund, så har vi vidt forskellige måder at drive virksomhed på i praksis, forklarer Claus Hansen.

- Vores grunduddannelse som gartnere er også suppleret med andre uddannelser og autorisationer, der afspejler det, vores virksomheder tilbyder kunderne. Og som mennesker har vi også forskellige interesser og temperament, fastslår Niels Hansen, der sammen med sine brødre mener, at de i dag har fundet en optimal kombination af samarbejde og selvstændighed.

Dermed kan både oldefar og hans bror samt farfar og far kikke ned på jorden og se, hvordan deres glæde ved planter og blomster på forskellig vis er gået videre til de fire brødre, som med deres egen personlige stil har skabt en vækstvirksomhed med udspring i et lille iværksætter-marguerit-gartneri i Islev - for mere end 100 år siden.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109