23948sdkhjf

Hospitalsbyggeri: Når forsyningssikkerhed handler om menneskeliv

Det Nye Århus Universitetshospital kræver sikker og konstant energiforsyning. To redundante linjer med hver 5 koblingsstationer er ved at blive tilsluttet, så den elektriske infrastruktur er helt på plads, når supersygehuset står færdigt i 2020. El:CON El-anlæg står for tilslutningen af koblingsstationerne til det gigantiske byggeri, hvor et godt samarbejde har lettet processen.
De første spadestik er for længst taget på byggepladsen i Skejby uden for Århus. Her skyder bygninger hele tiden op, og danner rammen om supersygehuset Det Nye Århus Universitetshospital (DNU). Som noget af det første er de elektriske mellemspændingsanlæg ved at være på plads i 10 koblingsstationer, der skal sikre, at forsyningssikkerheden er i top, så der altid er strøm til de livsvigtige funktioner på et moderne supersygehus.

Systemet er bygget op med to hovedstationer og 10 mindre koblingsstationer, der løber i to redundante linjer på sygehusområdet. Det er et resultat af et godt samarbejde mellem HOLTAB, Schneider Electric og El:CON El-anlæg, som har stået for teknik-entreprisen på mellemspændingen på DNU.

- Projektet har været joint venture, og vi har haft et godt samarbejde med Schneider Electric og El:CON El-anlæg, der står med ansvaret for at installere de mange koblingsanlæg. Det er altid spændende med et så stort projekt, hvor forsyningen skal være mere end 100 pct. sikker. Et hospital er i dag fuldstændig afhængigt af altid at have tilstrækkelig strøm. I sidste ende handler det jo om menneskeliv, siger Ebbe Klarskov Andersen, der er Country Manager i HOLTAB Denmark.

Det er HOLTAB, som har bygget stationerne og været med til at skræddersy koblingsanlæggene på sin fabrik i Sverige. El:CON El-anlæg havde nemlig nogle helt specifikke krav til soklerne på de RM6-anlæg, som står i de sorte koblingsstationer. I hver af stationerne står to koblingsanlæg med to kabelfelter, to transformerfelter og en ny sokkel, som er både forhøjet og feltopdelt. Distributionslinjerne er gearet til fremtidige udvidelser i takt med at sygehusbyggeriet udvikler sig.

Skræddersyet Sokkel

Et supersygehus kræver meget strøm for at fungere optimalt, og det betyder, at kablerne i de redundante forsyningslinjer er af en massiv kaliber. Det er nemlig 300 kvadrat kabler, som løber mellem koblingsstationerne, og det kræver hårdt arbejde at montere kablerne. Derfor betyder de skræddersyede sokler meget for teamet på den jyske byggeplads.

- Vi har fokus på at sikre de bedste arbejdsbetingelser, og her spiller en forhøjet sokkel en stor rolle for vores arbejde, når vi skal koble anlæggene stationerne til. Det giver simpelthen mere plads til at tilslutte de store kabler på 300 kvadrat. Med soklerne er vores montagearbejde blevet optimeret, siger Kim Jørgensen, der er Team Elektriker hos EL:CON El-anlæg.

De nye forhøjede sokler øger montagevenligheden og ved at være feltopdelt, bliver det også nemmere at servicere de enkelte felter, fordi det kun er nødvendigt at fjerne soklen ved det enkelte felt. Hver enkelt koblingsstation er koblet sammen med en transformer placeret i særskilte transformerrum, hvorfra en Canalis-strømskinne fører strømmen sikkert ind til de elektriske hoved- og fordelingstavler, som fra 2016 vil distribuere den livsvigtige strøm ud til det enkelte udstyr.

Plug’n’Play i mellemspændingsklassen

Den elektriske mellemspændingsdistribution på DNU er et resultat af et godt samarbejde, hvor Schneider Electric og HOLTAB har hele tiden været i tæt dialog med teamet fra El:CON El-anlæg, der har hænderne dybt begravet i tilslutningen af koblingsstationerne.

- Det har været et super samarbejde, hvor vi tydeligt mærket, at det er professionelle folk, som er vant til at færdes i marken. De har fra start forstået vores ønsker og indrettet stationerne og anlæggene lige efter vores ønsker, siger Kim Jørgensen om entreprisen.

I den anden ende af samarbejdet står Ebbe Klarskov Andersen fra HOLTAB og Jørgen-Heine Rasmussen fra Schneider Electric. De tog i fællesskab affære og fik skræddersyet soklerne på RM6-anlæggene, så de passede til el-teamets ønsker og krav. Arbejdet med at forme soklerne blev udført på HOLTAB’s fabrik i Sverige, hvor selve stationerne også fik monteret anlæggene, som blev konfigureret, inden de blev fragtet til Skejby.

Det er derfor noget nær en plug’n’play løsning inden for koblingsstationer, som El:CON El-anlæg arbejder med på byggepladsen. Det sparer tid i installationsfasen og kan være noget, branchen vil se mere til i fremtiden.

- Når vi samler og konfigurerer anlæggene samme sted, som vi bygger stationerne, så bliver det hele samtidig testet i rolige omgivelser, så slutkunden modtager koblingsstationer, der er klar til at blive kablet. Det kan spare tid og unødige test, forklarer Ebbe Klarskov Andersen.

Mellemspænding på DNU:

To 60/10 kV hovedstationer sender strømmen ud i to redundante linjer med hver 5 koblingsstationer med RM6-anlæg, der fører videre til transformere placeret i sygehusets særligt indrettede rum. Herfra kører strømmen gennem en Canalis-strømskinne og videre ud i de tekniske installationer.

• El:CON El-anlæg står for teknikentreprisen, der omfatter mellemspænding.

• HOLTAB har bygget koblingsstationerne og monteret RM6-anlæg fra Schneider Electric med særlig fremstillede sokler og integrerede tredjeparts-produkter til kortslutningsindikering i stationerne.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081