23948sdkhjf

Frestool fræser også i puds og beton

MesterTest: En serie renoveringsfræsere bringer for alvor Festool ind på sanerings- og renoveringsmarkedet. Mester Tidende har testet Festools Renofix-serie, som kombineret med den korrekte skive kan løse stort set alle traditionelle og såmænd også utraditionelle renoveringsopgaver, hvor der skal fjernes materialer
Da Protool blev til Festool sidste år fik Festool mulighed for at bl.a. at udvide produktprogrammet med solide og professionelle maskiner til det man i brede termer kalder renoveringsmarkedet - dvs. maskiner til sanerings- og renoveringsopgaver, hvor der f.eks. skal slibes og fræses materialer væk, hvad enten det er beton, puds, klæber, maling eller andre materialer.

Mester Tidendes testhåndværkere har netop testet Festools Renofix-serie, som består af en række meget effektive renoveringsfræsere og diamantslibemaskiner, som parret med den korrekte skive kan løse stort set alle traditionelle og såmænd også utraditionelle renoveringsopgaver, hvor der skal fjernes materialer.

- Overordnet set er der tale om et komplet program af håndholdte renoveringsfræsere, som med det omfattende systemtilbehørsprogram gør det muligt at løse rigtig mange forskellige opgaver, fremhæver Mester Tidendes testhåndværkere, der har testet hhv. RG 80, RG 130 og RG150 samt diamantslibemaskinen DSG-AG 125 i mange forskellige materialer og med mange forskellige specialskiver.

Kvalitet betaler sig

- Maskinerne er alle i den velkendte Festool-kvalitet selvom der jo er tale om maskiner som behandles et hel del anderledes end f.eks. de fine Festool træfræsemaskiner og dyksave. Maskinerne er robuste og kraftfulde og leverer varen, mener testhåndværkerne, der især er imponerede af det store tilbehørsprogram og den effektive støvopsamling via Festools støvsugerprogram.

- Støv og larm er en uundgåelig konsekvens, når man sliber og fræser i beton, puds og lignende. Mens larmen kan holdes ude med et godt høreværn, så skal der en stærk støvsuger til at håndtere det fine støv. De fleste støvsugere på markedet suger ganske udmærket og helt tilstrækkeligt. Problemet opstår ofte, hvis støvsugerslangen ikke kan tilsluttes ordentligt til maskinen. Der ses mange "smarte" løsninger med Gaffa-tape og et par opskårne slidser i støvsugerslangen, som slet ikke er gode nok, bemærker testhåndværkerne og tilføjer, at netop fordi Festool har tænkt systemet "hele vejen rundt", så er det også meget effektivt.

- Det meget brede tilbehørsprogram af specialskiver til stort set alle materialer er meget imponerende. Priserne på skiverne ligger i den høje ende, men der er ingen tvivl om, at det på sigt kan betale sig at købe specialskiver i en ordentlig kvalitet i stedet for, som man ofte gør, at købe en stabel universalskiver, som ikke altid leverer et ordentligt resultatet og som hurtigt er slidt op, siger testhåndværkerne.

Smarte detaljer

Renoveringsfræseren RG 150 er udstyret med D-greb i hver side, så den forholdsvis store fræser kan betjenes med to hænder. Den kan også monteres på et stativ, så den kan bruges til føring på gulv.

- Det er en god detalje, som betyder, at man kan klare større flader mere effektivt. Maskinen er ikke beregnet til de helt store opgaver, men kan sagtens klare slibeopgaver i mindre rum. Her er den endda meget handy og fleksibel at arbejde med, mener testhåndværkerne, som også fremhæver den såkaldte "balancer", som et rigtig godt hjælpeværktøj.

Der er tale om en form for yo-yo ophæng som man fæstner maskinen i over den højde man f.eks. skal bearbejde en facade i. Yo-yo'en indstilles/afbalanceres, maskinen fæstnes til linen og gør dermed maskinen nærmest vægtløs, så man ikke skal bruge kræfter på at bære maskinen, men kun på at føre den frem hen over facaden.

- Det er en rigtig god og effektiv foranstaltning, som skåner ryg og skuldre, konkluderer testhåndværkerne.

MesterTest

Mester Tidende har testet Festool RG 80, RG 130 og RG150 samt diamantslibemaskinen DSG-AG 125 og gulvføringsstativet BG-RG 150.

Håndværkerne mener:

• solide og robuste maskiner

• imponerende skiveprogram

• suveræn støvopsugning

• effektiv ergonomi
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078