23948sdkhjf

FAKTA: Danske virksomheder afsløret i kartelsager

Carlsberg er langt fra den eneste danske virksomhed, der er blevet taget i at aftale priser i årenes løb.
* 1994: EU-Kommisionen afslører et kartel i 1989, der består af en lang række virksomheder indenfor cementproduktion - herunder danske Aalborg Portland. De 42 virksomheder og sammenslutninger får efter en ankesag en samlet bøde på 825 millioner kroner. Aalborg Portland skal hoste op med 17,6 millioner kroner.

* 1998: Fire danske virksomheder og to tyske bliver afsløret i at stå i spidsen for et rørkartel, som i strid med reglerne koordinerer priserne på fjernvarmerør. EU-Kommissionen giver dem en samlet bøde på 650 millioner kroner. Firmaerne fra Danmark var ABB I.C. Møller, Løgstør Rør, Tarco Energi og Dansk Rørindustri.

* 1998: A.P. Møller modtager en bøde på 206 millioner kroner for ulovlige prisaftaler i containertrafikken over Atlanten.

* 2001: Maersk Air og SAS afsløres i sag om rutedeling. Rederiets daværende flyselskab får en bøde på knap 100 millioner kroner og SAS straffes med 300 millioner kroner.

* 2005: FLSmidth idømmes en bøde på 133 millioner kroner for hemmelige prisaftaler i produktion af plastikemballage.

* 2010: EU idømmer flyselskabet SAS en bøde på over en halv milliard kroner for deltagelsen i kartel om fragtpriser. Sagen handler om, at en stribe store europæiske og amerikanske flyselskaber i begyndelsen af årtusindet satte sig ned og aftalte priserne på fragt - og dermed satte den fri konkurrence ud af spil.

* 2011: Danfoss tager Danmarksrekorden med den største kartelbøde til en dansk virksomhed nogensinde, da EU-Kommissionen straffer Danfoss med en bøde på cirka 670 millioner kroner for ulovlige prisaftaler på markedet for kompressorer.

* 2014: Bryggerigiganten Carlsberg får bøde på 463 millioner kroner i forbindelse med en større kartelsag i Tyskland. Den tyske konkurrencestyrelse mener, at Carlsberg har lavet ulovlige prisaftaler med flere tyske bryggerier.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063