23948sdkhjf

NKT får millionbøde fra EU for ulovligt kartel

Dansk kabelproducent idømt 29 millioner kroner i bøde for at have lavet ulovlige aftaler med sine konkurrenter
Den danske kabelproducent NKT er med på listen over 11 virksomheder, EU-Kommissionen onsdag idømmer bøder på tilsammen 2,25 milliarder kroner for at have været med i et ulovligt kartel.

Bøden til NKT er i mellemklassen på 3,9 millioner euro, hvilket svarer til 29 millioner kroner.

Ifølge kommissionen har seks europæiske, tre japanske og to koreanske virksomheder fra 1999 og næsten 10 år frem på ulovlig vis aftalt, hvordan de skulle fordele markedet og kunder mellem sig.

- Disse virksomheder vidste så udmærket, at det var ulovligt, hvad de gjorde. Det var derfor, de handlede forsigtigt og i stor hemmelighed.

- Til trods for det og takket været en fælles indsats fra flere konkurrencemyndigheder rundt i verden har vi opdaget deres konkurrenceforvridende handlinger og sat en stopper for dem, siger konkurrencekommissær Joaquín Almunia i en pressemeddelelse.

Det ulovlige kartel har ifølge kommissionen omfattet så godt som alle verdens store producenter af højspændingskabler af den type, der løber under jorden eller under vandet og blandt andet bruges til at forbinde el-forsyningen fra land til land.

Virksomhederne i Europa og Asien skal have aftalt at holde sig ude af hinandens markeder og fordele resten af verden imellem sig.

Det er konkret foregået sådan, at de asiatiske og europæiske virksomheder har givet deres konkurrenter besked, så snart de fik en forespørgsel fra hinandens regioner.

Asiaterne har så enten undladt at byde på opgaver i Europa eller koordineret deres bud, så europæerne var billigst. Europæerne har gjort det samme den anden vej.

Den største bøde på 780 millioner kroner går til den tidligere italienske kabelvirksomhed Prysmian, som i 2010 fusionerede med hollandske Draka.

Det multinationale ABB, der har hovedkvarter i Schweiz, slipper for en bøde på 246 millioner kroner efter at have afsløret kartellet over for EU-Kommissionen.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.073