23948sdkhjf

Unik lysoplevelse med lavt strømforbrug

Vinder af ELFORSK Prisen 2014 halverer elforbruget til sti- og parkbelysning
Energieffektivt og æstetisk lys for fodgængere og cyklister på stier og i parker. Det er konsekvensen af det enestående og hurtige udviklingsprojekt, der netop har modtaget ELFORSK PRISEN 2014 ved en ceremoni under Energiens Topmøde i København.

Bag projektet " Energieffektiv belysning i det offentlige rum" står industriel designer Christian Flindt og lysfirmet Louis Poulsen Lighting A/S. Sammen har de udviklet en lille gadelampe - en såkaldt pullert - der udnytter det lave strømforbrug ved LED og teknologiens mulighed for at skabe en asymmetrisk lysfordeling. Lyset bliver dermed koncentreret der, hvor behovet er.

Resultatet er en unik lysoplevelse med et forbrug på 14-15 Watt, halvt så meget som en traditionel pullert, og lysstrømmen ud af armaturet er ca. 1000 lumen. I Danmark bruges årligt 350 GWh på gadebelysning, så der er et stort potentiale i LED til udendørs belysning, især hvis man kombinerer det lavere strømforbrug med de øvrige styrker ved teknologien.

- En udendørs belysningsløsning skal først og fremmest give brugerne en god oplevelse, både i mørke timer, hvor lyset skal skabe stemning og tryghed, og i dagtimerne, hvor pullerten skal give et positivt bidrag til bymiljøet. Derfor satte jeg mig for at udvikle en pullert, der i praksis kan vise myndigheder, brugere og andre designere og producenter, at udendørs LED-belysning er den rigtige løsning, siger Christian Flindt.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.437