23948sdkhjf

Der bliver længere mellem nye murersvende

Allerede om et par år vil murerbranchen opleve, at der udlæres væsentligt færre nye murersvende. Arbejdsgivere og lønmodtagere er enige om, at det ikke mindst er den nuværende situation med mangel på praktikpladser, der får færre unge til at vælge murerfaget
Der er udsigt til et voldsomt fald i antallet af nyudlærte murersvende om et par år.

I forhold til antallet af nyudlærte murere i 2013 forventes et fald på over 20 procent i 2016.

Det fremgår af en prognose, som Byggeriets Uddannelser har udarbejdet på baggrund af tal fra Undervisningsministeriet.

Arbejdsgivere og lønmodtagere er enige om, at det ikke mindst er den nuværende situation med mangel på praktikpladser, der får færre unge til at vælge murerfaget.

Det skriver Licitationen-Byggeriets Dagblad.

- Det er en ulykkelig situation, men det er virksomhedernes ordresituation, der er det bagvedliggende problem. Der skal være arbejde, hvis man skal tage lærlinge, og ikke mindst privatkundemarkedet ligger nærmest stille. Virksomhederne vil ikke binde sig, når der ikke er ordrer i bogen et stykke frem i tiden, siger murermester Henning Østergaard Jørgensen, der er formand for murerfagets faglige udvalg.

Han understreger, at det især er de mindre virksomheder, der tager lærlinge, og at mange af netop de små virksomheder har det ekstra svært i øjeblikket. Mange er allerede bukket under. Derfor bliver der generelt også færre virksomheder til at uddanne.

Løber fra ansvaret

Jacob Scavenius, forhandlingssekretær i Byggegruppen i 3F og næstformand i murerfagets faglige udvalg, mener, at arbejdsgiverne løber fra ansvaret.

- Vi har set, hvor det bærer hen. Der har været krise, men krisen får skyld for meget. Sagen er, at mange unge og i høj grad i samråd med deres forældre fravælger mureruddannelsen, når der ikke er udsigt til en praktikplads. Alfa og omega er, at de unge kan få en læreplads og en hel uddannelsesaftale. Mestrene skyder sig selv i foden ved at lave korte aftaler og overlade ansvaret til de nye praktikcentre, siger Jacob Scavenius til Licitationen-Byggeriets Dagblad.

Han siger, at branchen i enighed har omlagt uddannelsen, så den bliver mere attraktiv.

- Men det hjælper ikke, hvis ikke der er praktikpladser.

Behov for flere murere

Ifølge prognosen vil der i 2016 blive udlært 349 murere. Det er en fjerdedel færre end i 2012 og mere end en halvering i forhold til 2010.

Henning Østergaard Jørgensen og Jacob Scavenius er enige om, at 300-350 nyudlærte murere hvert år ikke er tilstrækkeligt i forhold til det fremtidige behov på arbejdsmarkedet. Derfor kan import af arbejdskraft til murerfaget blive nødvendigt, hvis udviklingen ikke vendes.

Byggeriets Uddannelser gør opmærksom på, at prognoserne ikke er helt præcise, da de baseres på antallet af igangværende uddannelsesaftaler, der kan ændres, forlænges eller ophøre. Korte aftaler indgår ikke i prognosetal, der omhandler årstal mere end ét år frem.

Konsulent i Byggeriets Uddannelser Erik Fog Larsen oplyser, at usikkerheden skyldes, at det af de korte aftaler ikke fremgår, hvornår lærlingen er færdigudlært. Byggeriets Uddannelser vil derfor nu rette henvendelse til Undervisningsministeriet for at få forbedret statistikgrundlaget.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078