23948sdkhjf

Varmepumper giver tropetemperatur på campingplads

På Sandersvig Camping er oliefyret erstattet med fem store varmepumper, der sikrer varmt vand i hanerne og tropetemperaturer i badelandet - og en varmeregning, som er 130.000 kr. mindre
I det 800 kvm. store tropebadeland på Sandersvig Camping nord for Haderslev er lufttemperaturen altid 31 grader, mens vandet er behagelige 28 grader varmt, og det hele varmes op af ... luft. Det sker ved hjælp af fem store luft-til-vand Vølund F2300 varmepumper, der omdanner den energi, som er i luften omkring os, til varmt vand i radiatorer og vandhaner på hele campingpladsen.

De fem varmepumper er projekteret af Vølund Varmeteknik, som har mere end 35 års erfaring med varme pumper, og de er installeret af Augustin Smede og VVS i Hovborg. Varmepumperne står diskret gemt af vejen på taget af campingpladsens administrationsbygning. Her suger de luft ind og omdanner luftens kalorier til varmt vand. Princippet er det samme som i køleskab - blot omvendt.

- Nu har anlægget kørt et års tid, og vi kan se, at vi sparer omkring 130.000 kr. om året i forhold til tiden med oliefyr. Det er cirka halv pris, fortæller Johannes Holst, ejer af Sandersvig Camping.

Investeringen i de fem varmepumper og en 3.000 l buffertank til at akkumulere det varme vand i har kostet i omegnen af 500.000 kr. De penge er tjent hjem i løbet af fire-fem år, og med en forventet levetid på anlægget på mindst tyve år er det en ganske fornuftig investering, mener campingpladsejeren.

Løber aldrig tør

Ud over at varmepumperne aldrig risikerer at løbe tør - i modsætning til en olietank - har de yderligere den fordel, at de ikke udleder CO2.

- De passer sig selv. Alt er automatisk, og varmepumperne sørger selv for at producere den energi, der er brug for, både til tropebadelandet og pladsens fire servicebygninger med familierum, køkkener, toiletter og badefaciliteter, forklarer Johannes Holst, der har drevet pladsen i 44 år og ved, hvor vigtigt det er, at campisterne altid har adgang til rigeligt med varmt vand.

- God service og faciliteter af høj standard til en fornuftig pris er altafgørende for at drive en plads med tilfredse gæster. Og vi kan jo se, at smilene er store her, slutter Johannes Holst - ligeledes med et lille smil om læberne.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079