23948sdkhjf

Overlevelsesinstinkt i byggeriet

De sidste år har stået i krisens tegn. Men mange danske bygge- og anlægsvirksomheder klarer alligevel skærene, og tal viser, at de har en større overlevelsesrate end virksomheder generelt
Tal fra Danmarks Statistik og Dansk Byggeri viser, at bygge- og anlægsvirksomheder har en større chance for at overleve de første år, end virksomheder generelt. Når en ny byggevirksomhed slår dørene op, er der således gode muligheder for, at den kommer godt fra start.

Hele 80 pct. af bygge- og anlægsvirksomhederne overlever det første år, mens halvdelen overlever de første fem år. Til sammenligning overlever 73 pct. af virksomhederne i de øvrige brancher det første år, mens 45 pct. overlever det femte år.

Godt med flere virksomheder

- Det er relativt nemt og billigt at starte en håndværksvirksomhed, og derfor skulle man tro, at vi ville se flere konkurser i bygge- og anlægsbranchen blandt nye virksomheder. Men det er ikke tilfældet. Derfor er det positivt at se de nystartede virksomheder klare sig så godt – også på trods af en finanskrise, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri, Andreas Fernstrøm.

Ifølge Andreas Fernstrøm har den positive udvikling også sine klare fordele:

- Når nystartede bygge- og anlægsvirksomheder klarer sig godt, sikrer det dynamik i branchen. Små virksomheder får mulighed for at komme ind på markedet med en god ide og måske vokse sig større. Innovationen er netop vigtig for, at branchen skal sikre sig en god produktivitet i fremtiden.

Desuden har antallet af konkurser generelt i bygge- og anlægsbranchen været aftagende siden 2010. Efter finanskrisen ramte i 2008, steg antallet af konkursramte virksomheder fra 2007 til 2008 med 64 pct. og toppede i 2010 med mere end 1.000 konkurser. Nu er antallet igen nedadgående med 694 konkurser i 2013 og en forventning om ca. 500 i løbet af 2014.

Fremtiden ser lysere ud

Færre konkurser og flere nystartede virksomheder der klarer sig, kan være tegn på, at der er en begyndende fremgang at spore i branchen. I Dansk Byggeris seneste regnskabsanalyse af bygge- og anlægsbranchen kan det ses, at den svage, men gode udvikling fra 2011 fortsætter.

Virksomhederne tjener lidt flere penge og er samtidig bedre rustede til at modstå tab. Antallet af virksomheder med underskud er faldet støt de seneste tre år. I 2010 havde 38 pct. af virksomhederne i branchen underskud, mens dette tal var faldet til 22 pct. i 2012. Samtidig havde godt 40 pct. af virksomhederne overskud i alle tre år.

- Finanskrisen sendte aktiviteten i branchen i frit fald, og vi ser nu, at den har stabiliseret sig på et lavt niveau. Denne stabilisering betyder, at virksomheder nemmere kan vurdere, hvordan fremtiden arter sig, og de hurtigere og mere præcist kan justere for op- og nedture.

Det er rigtig positivt, men det vil være rart at se aktiviteten stabilisere sig på et noget højere niveau. Forventningen er da også, at fremtiden ser lidt lysere ud inden for bygge- og anlægsbranchen, siger Andreas Fernstrøm.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11