23948sdkhjf

BIM Server bygger bro mellem rådgivere i Latinerkvarteret

Da Bønnelycke MDD gik i gang med udviklingen af et nyt etagebyggeri Aarhus, ville de undgå de samarbejdsproblemer, der ofte opstår, når rådgivere skal koordinere deres input. Derfor valgte de at udveksle informationer med deres samarbejdspartner via en BIM Server, der opdaterer alle ændringer automatisk og i realtime
Da Bønnelycke MDD fik opgaven om at udføre et byggeprojekt i hjertet af Aarhus, var det en selvfølge, at opgaven skulle udvikles og projekteres ved hjælp af BIM. Projektet er et infill-projekt i form af et etagebyggeri med 2 lejemål fordelt på 3 etager og opføres på en af de sidste ledige grunde i Latinerkvarteret i Aarhus midtby. Bønnelycke MDD har skabt en bygning, der både fremstår moderne og er tilpasset det eksisterende gadebillede.

Bønnelycke har internt arbejdet og koordineret projekter på deres egen in-house BIM Server, lige siden det blev muligt for år tilbage.

Da der på Latinerkvarter¬opgaven skulle lukkes op for en ekstern virksomhed, kontaktede tegnestuen BIM Equity, der foreslog forskellige virksomheder og derudover har været behjælpelig med tekniske informationer. Bønnelycke ønskede at samarbejde med et ingeniørfirma, der var vant til at arbejde på en BIM server, helst i ArchiCAD og helst i lokalområdet. Valget faldt på Constructa rådgivende ingeniører og arkitekter.

Fælles model

Bønnelycke valgte at fortsætte arbejdet i ArchiCADs BIM Server og give ingeniørerne direkte adgang over internettet. Det unikke ved denne tilgang er, at de to virksomheder arbejder i én fælles model, hvilket medfører store tidsmæssige og ressourcemæssige besparelser.

Nikolaj Knudsen fra Bønnelycke MDD er ansvarlig arkitekt på projektet, og han er meget imponeret over fordelene ved at arbejde i en fælles BIM Server.

- Indtil videre har vi én model, og nu dukker der pludselig installationer og konstruktioner op, der gør at man med det samme har mulighed for at se, hvad ingeniøren har tænkt sig, fortæller Nikolaj Knudsen og fremhæver, at det ikke kun er rent model-teknisk, at samarbejdet effektiviseres.

- Vi slipper helt for at dele projektet på Byggeweb, hvor man skal ind på én eller anden hjemmeside og downloade modeller og tegninger. Nu opdateres løsningerne bare automatisk og i realtime – i modsætning til at få hentet opdateringer eksempelvis en gang om ugen. Derudover kvalitetssikrer BIM Serveren hele processen, så fejl opdages og rettes til inden håndværkerne står på byggepladsen.

De tekniske dele af samarbejdet falder hurtigt i baggrunden, når de daglige udfordringer skal løses, fortæller Arkitekt MAA Preben Nørlund, der fungerer som BIM-manager hos Constructa rådgivende ingeniører og arkitekter. Han synes, at de er kommet tættere på arkitekterne hos Bønnelycke ved hjælp af BIM Serveren.

- Vi er meget klare på, hvad der er ingeniørens og hvad der er arkitekternes projekt på serveren. Vi ændrer ikke på hinandens objekter, men bruger den indbyggede chat-funktion ved behov for ændringer, og den fungerer rigtig godt. Lægger vi f.eks. en bjælke ind, kan arkitekterne hurtigt se resultatet og komme med kommentarer eller alternative forslag. Det giver bedre løsninger og effektiviserer samarbejdet, siger Preben Nørlund.

Samarbejdet på Infill-projektet i Aarhus har ført til, at de to virksomheder har fået øjnene op for hinanden og har erfaret, at deres temperamenter, tilgange og virksomhedskulturer passer godt sammen. De planlægger derfor, at fortsætte samarbejdet fremover.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.486