23948sdkhjf

Masser af potentielle flexboliger

Der er nok at vælge imellem for danskere, der vil have en alternativ fritidsbolig. Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har kortlagt potentielle flexboliger på Lolland-Falster og det sydligste Sjælland og fundet næsten 3.000
For danskere med drøm om en fritidsbolig tæt på skov, strand og natur er der nok at vælge imellem – også selvom de ikke ønsker et traditionelt sommerhus. Alene i de tre kommuner Lolland, Guldborgsund og Vordingborg er der 2.729 helårshuse, der potentielt kan benyttes som såkaldt flexbolig.

Det viser tal fra en kortlægning af potentialet for flexboliger, som Oxford Research har udarbejdet for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.

Flexboligordningen blev indført i april 2013 ved en lovændring af Boligreguleringsloven, som betyder, at kommunerne kan tillade, at helårshuse benyttes til fritidsformål med ret til senere at vende tilbage til helårsbeboelse. Hermed kan huse i landdistrikterne benyttes som alternative sommerhuse i stedet for at stå tomme og være svære at sælge til fultids tilflyttere. Og den mulighed rummer et stort potentiale, vurderer ministeren for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen:

- Som vi kan se af tallene for de tre kommuner, er der mange huse, som kunne anvendes som flexboliger til glæde for både købere og lokalsamfund. Køberne får en fleksibel fritidsbolig, og lokalsamfundene undgår, at husene står tomme og forfalder. Og selvom danskerne er ved at få øjerne på mulighederne, er der stadig mange smukt beliggende boliger til salg – ofte for meget få penge, siger Carsten Hansen.

Rapporten fra Oxford Research viser også, at størstedelen af de nuværende ejere af flexboliger kommer fra hovedstadsområdet. Dermed er flexboligerne på Lolland-Falster og Sydsjælland billige og attraktive ferieboliger i fornuftig køreafstand for de storbyboere, der ønsker et utraditionelt sommerhus til en god pris.

Selvom potentialet er stort for flexboligordningen, har kun relativt få endnu anskaffet sig en flexbolig. Således er der pt. 81 huse med flexboligstatus i de tre kommuner. Det skyldes ifølge rapporten, at ordningen endnu er relativt ukendt.

- Flexboligordningen er jo en ret ny ordning, og det tager tid, før den brede befolkning får øjnene op for den, men jeg er sikker på, at antallet af flexboliger vil stige markant i de kommende år. Regeringen er også på vej med en ændring af reglerne, så tilladelsen følger huset og ikke ejeren, og det vil gøre det endnu mere attraktivt at købe , siger Carsten Hansen.

Fakta om flexboliger

En flexbolig er en helårsbolig, som ejeren kan vælge at benytte som fritidsbolig. Ejeren kan også på hvilket som helst tidspunkt vælge at benytte huset som helårshus. Det er kommunen, der tildeler et hus status som flexbolig. Som noget nyt kan kommunen lade tilladelsen følge huset, selvom huset bliver solgt.

Rapporten fra Oxford Research viser, at 60 pct. af de eksisterende flexboliger i Danmark er beliggende i Lolland, Guldborgsund og Vordingborg Kommuner, hvor størstedelen af ejerne er bosat i hovedstadsområdet. I de tre kommuner er der pt. 81 boliger, der bliver benyttet som flexboliger, men potentialet er langt større. Således er der ifølge rapporten i alt 2729 huse i de tre kommuner, der kunne benyttes som flexboliger.

tøtte

Se rapporten her
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078