23948sdkhjf

Holder vejret i håb om fire ekstra uger

Hos DI håber man, at der bliver råd til at prioritere kompetencespring, når regeringen snart forventes at melde ud, hvordan de sidste af de 900 mio. kr., der bliver tilført erhvervsuddannelserne, skal anvendes

Snart forventes det, at regeringen vil melde ud, hvordan de 900 mio. kr., som bliver tilført erhvervsuddannelserne, skal anvendes i praksis. Hos DI håber man, at der blandt andet bliver råd til at prioritere vigtige kompetencespring.

Erhvervsorganisationen peger således på, at den grønne omstilling og den teknologiske udvikling samt ny regulering medfører et stigende behov for, at fremtidens faglærte skal kunne løse nye højtspecialiserede opgaver.

Kræver nye kompetencer

Det gælder blandt andet for tømrerne, der skal have nye kompetencer i at bygge højhuse i træ og arbejde med træfiberisolering, og derfor opfordrer Træsektionen under DI til, at der sættes penge af til at sikre, at fremtidens tømrere får de nødvendige kompetencer.

- Jo længere tid, der går, før vi forlænger og tilpasser tømreruddannelsen, des større bliver opgaven med at efteruddanne arbejdsmarkedet med AMU-kurser. Vi må ikke lade denne udfordring vokse os over hovedet, siger Ole Gregersen, formand for Træsektionens Uddannelse- og efteruddannelsesudvalg og en del af formandskabet for Træfagenes Byggeuddannelse, i en pressemeddelelse.

DI og 3F har i Det Faglige Udvalg for tømreruddannelsen gennemført en undersøgelse, der viser, hvordan uddannelsen kan omstruktureres for at bidrage mere effektivt til klimamålene.

Undersøgelsen peger på en stigende efterspørgsel efter klimabevidste boliger og konkluderer, at tømreruddannelsen skal forlænges med fire uger fra 30 til 34 ugers skoleundervisning. De faglige udvalg redegjorde for dette behov i forbindelse med udviklingsredegørelsen i 2023. Tilsagnet fra ministeriet kom aldrig, og nu håber DI og 3F på, at det kommer som en del af udmøntningen af de sidste penge.

En uundgåelig faktor

Ved at inkludere de nye bæredygtighedskompetencer i tømreruddannelsen sikrer man ifølge DI, at fremtidens tømrere er rustet til at bygge klimavenlige boliger og bidrage til den grønne omstilling fra dag ét efter endt uddannelse.

- Vores byggeri står over for enorme forandringer, hvor bæredygtighed bliver en uundgåelig faktor. Det er afgørende, at vores faglærte tømrere er klædt på til at møde disse nye krav, og det kræver en opdateret uddannelse, der inkluderer de nyeste teknologier og metoder inden for bæredygtigt byggeri, udtaler Martin Skou Heidemann, formand for Træsektionen, og tilføjer:

- En tidlig indsats på uddannelsesområdet betyder, at vi forebygger en massiv efteruddannelsesopgave og sikrer, at arbejdsmarkedet hurtigere kan tilpasse sig de nye krav.

Ved at forlænge tømreruddannelsen og andre erhvervsuddannelser sikrer man ifølge DI, at fremtidens faglærte kan håndtere de højt specialiserede opgaver, som den grønne omstilling kræver, samtidig med, at der undgås en stor fremtidig byrde i form af efteruddannelse af faglærte.

DI foreslår derfor, at der afsættes 50 mio. kr. årligt, så elever og lærlinge på særligt udvalgte erhvervsuddannelser får de nødvendige kompetencespring og kan følge med fremtiden, hvilket ifølge organisationen kræver, at udvalgte erhvervsuddannelser forlænges med fire uger. Forslaget er en del af DI’s finanslovsudspil for 2025, som blev lanceret i september.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079