23948sdkhjf

Træfabrik reagerer på politianmeldelse

Miljøstyrelsen har politianmeldt spånpladefabrikken Kronospan for at udlede for meget forurenet vand. Virksomheden påpeger, at klimaforandringer har spillet en rolle

Kronospan bliver endnu engang beskyldt for at forurene fabrikkens egne arealer og nærmiljøet ved landsbyen Pindstrup på Djursland. Miljøstyrelsen har politianmeldt virksomheden for at udlede for meget spildevand til Pindstrup Bæk.

I en mail til Wood Supply oplyser Kronospan, at virksomheden har implementeret en handlingsplan "i tæt samarbejde med lokale myndigheder og Miljøstyrelsen" for at undgå yderligere nødoverløb af overfladevand - selv i tilfælde af kraftig regn.

"Dette inkluderer tekniske sikkerhedsforanstaltninger såsom opførelsen af en ny tilbageholdelsesbassin for tagvand", skriver virksomheden videre.

Otte gange på under tre år

Udledningen handler om et rensningsanlæg, som skulle føre spånpladefabrikkens spildevand til kloaknettet. Det skulle forhindre udledning af vand med miljøfarlige stoffer. Kronospan fik dog mulighed for "nødoverløb fra opsamlingsbassinet i forbindelse med ekstreme regnhændelser, dog højst én gang hver femte år".

Men det er sket i mange flere tilfælde end én gang hver femte år. TV2 Østjylland fortalte i går, at det er sket otte gange i perioden fra maj 2021 til februar 2024

Kronospan

  • Producerer spånplader i landsbyen Pindstrup på Djursland
  • Virksomheden blev grundlagt i 1950 af en af datidens kendte serieiværksættere Johs. F. la Cour
  • Hed Novopan indtil 2015, hvorefter den blev overtaget af den østrigske spånpladekoncern Kronospan
  • Den nye ejer er blandt verdens førende inden for træbaserede plader
  • Den danske virksomhed har omkring 200 ansatte

Klimaforandringer giver kraftig regn 

Spånpladefabrikken fremhæver i  mailen klimaforandringer som en årsag til, at det har været nødvendigt at benytte nødoverløbet flere gange. 

"Global opvarmning giver udbredte ændringer af vejrforhold, herunder kraftig regn i meget korte perioder. Vi fokuserer vores miljømæssige indsats i alle aspekter af industriproduktionen - ved at bruge alternative energikilder, stræbe efter en nul-affaldsøkonomi og producere kulstofnegative produkter", skriver virksomheden. 

Som nævnt er det ikke første gang, at Kronospan er i myndighedernes søgelys. I 2022 kom det frem, at der gemmer sig giftige tungmetaller i jorden, efter at Kronospan i årevis havde udledt forurenet spildevand ud i naturen ved Pindstrup på Djursland. 

Udledningen var stoppet samme år. Det var særligt kobber, som overskred grænseværdierne. 

I denne artikel kan du læse, hvordan en seniorforsker sammenlignede situation med 1950'erne - før man overhovedet begyndte at lave spildevandsrensning. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063