23948sdkhjf

Med særligt maskineri klarer to mand ti mands arbejde

Hos Norva24 har en investering i en særlig type gravemaskiner og et specialiseret team øget effektiviteten betragteligt

For fem år siden investerede kloakservicevirksomheden Norva24 i sine første gravesugere. Nu er endnu en på vej, for de kørende gravemaskiner, der er udviklet til at grave i særligt følsomme og vanskeligt tilgængelige områder, har vist sig at være en gamechanger for effektiviteten.

– Rent praktisk fungerer gravesugeren sådan, at den suger jorden op, og hvis det er nødvendigt, er der mulighed for at tilkoble en luftlanse, der i samme ombæring blæser luft i jorden med højt tryk, så hård jord, sten eller ler, der sidder fast, bliver løsnet. Det betyder reelt, at man undgår langsomligt manuelt gravearbejde, og samtidig undgår vi risici for reparationsomkostninger på grund af ødelagte kabler, fortæller Kennie Granov, områdechef hos Norva24 Danmark, i en pressemeddelelse.

Gravesugeren kan opsuge alle typer jord, sand og grus ned til 20 meter og med en afstand på op til 150 meter. Det betyder, at den er yderst velegnet til blandt andet renoverings-, tunnel, kabel- og brøndarbejde. På specifikke opgaver kan to mand ifølge virksomheden nu udføre ti mands arbejde på få timer.

Tid og ressourcer at spare

En af de virksomheder, der nyder godt af Norva24 og gravesugeren, er entreprenørvirksomheden Nordkysten, der beskæftiger sig med anlæg, lav- og højspændingsanlæg, forsyningsledninger og NO DIG-løsninger. For dem er gravesugeren essentiel både sikkerhedsmæssigt og ressourcemæssigt.

– Gravesugeren og Norva24 afkorter arbejdstiden betydeligt. Det vil typisk tage ti mand tre til fire dage, at grave det samme som gravesugeren gør på få timer, så der er jo betydelig tid og ressourcer at spare. Jeg er overbevist om, at det rent økonomisk er en gevinst. Opgaverne bliver løst hurtigere, og vi kan samtidig lave noget andet, mens maskinen arbejder, siger Tommy Møller, formand for Energinetafdelingen hos Nordkysten og uddyber:

– Vi arbejder tit omkring oliekabler, så der vil ofte være olie i jorden. Det gør en enorm forskel, at de med gravesugeren kan foretage en yderst præcis gravning uden at beskadige kabler, og hvor de kan læsse jorden og eventuelt olie af direkte i en miljøcontainer. Jorden er jo forurenet, og det er vigtigt, at den ikke bliver tabt, så forureningen spreder sig.

Nørderi betaler sig

De første maskiner landede hos Norva24 Danmark for fem år siden, og det har været en lang proces, at lære de komplicerede maskiner at kende. Virksomheden har derfor prioriteret at sammensætte et team, der har arbejdet intensivt på at optimere maskinerne og gøre dem så specialiserede så muligt.

– Det har taget tid at lære maskinerne at kende, men vi er et lille team, der har fået ret frie tøjler til at nørde og sætte os ind i detaljerne. Det har virkelig betalt sig, for vi er nogle af de eneste i Danmark, der kan foretage denne slags gravninger, siger Kennie Granov og uddyber:

– Vi holder aldrig stille, og vi arbejder over hele landet. Vi bliver ikke arbejdsløse lige med det første. Den megen praktisk erfaring vi får gennem forskellige typer opgaver, gør os kun bedre og bedre. Vi modtager i år endnu en maskine, så det er et felt, hvor vi hele tiden udvider og dygtiggør os.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078