23948sdkhjf

Debat: Lovgivningen er kærkommen, men lad os ikke forhaste os

Dette er et debatindlæg skrevet af Jens Norddal, Adm. direktør i Swisspearl Danmark og Palle Thomsen, adm. direktør i Danske Byggecentre

Den 1. januar 2025 træder en ny lovgivning i kraft om håndtering af asbestholdigt materiale, og det er et vigtigt skridt for at sikre arbejdsmiljøet for tømrere samt private mod de sundhedsrisici, som er forbundet med asbest.

Man kan umuligt stille sig som modstander af en lov, der skaber sikkerhed om, hvordan asbestholdige materialer skal håndteres ved renovering og nedrivning, og det er på høje tide, at der bliver indført klare rammer, for desværre var man alt for mange år om at opdage asbestens sundhedsskadelige konsekvenser.

Men på trods af vores støtte til formålet med lovgivningen mener vi, at implementeringsperioden er alt for kort. Virksomhederne har blot fået seks måneder – fra d. 1. juli 2024 til d. 1. januar 2025 – til at omstille sig og sikre, at de har den nødvendige autorisation på plads. Den korte tidsramme skaber en række udfordringer, som kan have negative konsekvenser både for tømrere og for de private boligejere.

Udfordringer ved den korte implementeringsperiode

For det første kræver processen med at få autorisation forberedelse. Tømrervirksomhederne skal have et kvalitetsledelsessystem, der er godkendt af en kontrolinstans. Og der skal udpeges en eller flere fagligt ansvarlige håndværkere, som skal efteruddannes til at sikre, at nedrivning af asbestholdigt materiale foregår i overensstemmelse med lovgivningen.

Seks måneder er en utilstrækkelig periode til at gennemføre disse ændringer, især for mindre tømrervirksomheder, der ikke har de samme ressourcer.

For det andet kan den korte tidsramme føre til flaskehalse flere steder i systemet. Med mange tømrervirksomheder, der søger autorisation samtidigt, risikerer vi, at uddannelsesstederne bliver overbelastede, hvilket kan resultere i forsinkelser og frustrationer. Den afledte effekt kan være, at tømrerne enten ikke når at få uddannet medarbejderne i tide og dermed i en periode ikke er konkurrencedygtige.

Tidsrammen har også allerede skabt en efterspørgsel, som markedet ikke kan imødekomme, og tømrervirksomhederne jagter forgæves flere hænder til nedrivning af asbesttage, mens tømmerhandlerne har bølgetage i restordre flere måneder ud i fremtiden.

Til sidst er der for boligejerne en økonomisk usikkerhed, da det endnu ikke er meldt ud, hvordan tømrernes ekstra omkostninger til eksempelvis uddannelse vil påvirke slutomkostninger. Udsigten er panikbeslutninger på et uoplyst grundlag med private renoveringer uden de fornødne sikkerhedsforanstaltninger inden lovgivningen træder endelig i kraft ved årsskiftet.

En appel til politikerne

Vi opfordrer derfor politikerne til at genoverveje implementeringsperioden. En forlængelse af perioden til mindst 12 måneder vil give virksomhederne den nødvendige tid til at omstille sig, og de private boligejere tid til at forstå reglerne og tage beslutningen om at fjerne asbestholdigt materiale i boligen på et velfunderet grundlag.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094