Oprustning koster, men entreprenør holder bundlinjen
Hektisk og helt vildt spændende. Sådan beskriver Mette Friis den tid, der er gået, siden hun 1. marts indtrådte som partner og direktør i den nordsjællandske entreprenørvirksomhed Nygaard & Søgaard.
- Og jeg glæder mig helt vildt meget til at være med til at skabe de kommende års vækst, siger Mette Friis, der forud for sin tiltræden tilbragte 14 år hos Jönsson, hvor hun siden 2022 bestred posten som souschef.
Nu kan hun desuden glæde sig over, at Nygaard & Søgaard i et dugfrisk årsregnskab er lykkedes med at fastholde bundlinjen til trods for markante investeringer i organisationen. Ifølge direktøren er det nemlig første skridt mod en ”rentabel og kalkuleret vækst”
- Vi vil gerne vækste, men det skal ikke være for voldsomt, for vi skal kunne følge med. Man ser tit i den her branche, at nogle vækster alt for hurtigt, og så risikerer man at miste overblikket og glemme, hvad det hele handler om, siger Mette Friis.
Mens den nordsjællandske entreprenør melder om fremgang i omsætningen, der dog ikke fremgår af årsrapporten, er bruttofortjenesten vokset fra 13,3 mio. kr. i 2022 til 23 mio. kr. i 2023, men også personaleomkostningerne har fået et markant nyk op fra 7,3 til 16,5 mio. kr. Årets resultat, der lyder på 4,7 mio. kr. før skat er således på niveau med det foregående.
Fortsætter oprustningen
Nygaard & Søgaard, der beskæftiger sig med tømrer-, murer-, beton- og kloakarbejde samt hovedentrepriser, beskæftiger i dag godt 40 ansatte. Og også i den kommende tid skal det antal vokse, fortæller direktøren.
- Vi skal have en lidt større jord-, kloak- og betonafdeling, lidt flere murere og en lidt større tømrerafdeling, som egentlig allerede er ret stor, men som skal have lidt mere fokus, siger Mette Friis, der anslår, at resten af 2024 kommer til at byde på omtrent 10 pct. vækst på personalefronten.
Forventningen er derfor heller ikke, at indeværende års resultat bliver stort mere prangende end det netop præsenterede.
- Vi forventer lidt det samme som sidste år. Måske ikke med helt så god en bundlinje, der nærmere lander på 2-2,5 millioner, for vi har allerede vækstet en del med flere funktionærer, siger hun.
- Og vi investerer en del på udvikling af grønne kompetencer og kvalitetssikring for at ruste os mest muligt på fremtidens byggerier.
Omvendt peger Mette Friis på, at ordrebogen trods den megen snak om markedets træghed er godt fyldt.
- Vi har lige startet fire nye projekter op her over sommeren, og så skal vi i gang med et til efteråret, og der er et par stykker mere på vej. Mange snakker om, at der er meget stille, men jeg synes, der er meget i den her størrelsesorden ude i byerne, fortæller hun med henvisning til projekt- og entreprisesummer i niveauet 20-35 mio. kr.
Fra 30 til 80 millioner
Det er imidlertid ikke kun i det niveau, den nye direktør ser fremtidsmuligheder for Nygaard & Søgaard. Investeringerne i organisationen skal nemlig gøre den Veksø-baserede entreprenørvirksomhed klar til større opgaver, skønt direktøren understreger, at de mindre af slagsen også fremover vil være attraktive.
- At opruste bemandingen i såvel projektledelse og egen produktion er en del af forberedelserne til ejerkredsens strategi om kontrolleret og kalkuleret vækst. Ved at løfte både kapacitet og kompetencer, står vi stærkere på markedet for entrepriser over 30 millioner kroner, som er et strategisk sigte, siger hun.
Mere præcist skal der ifølge strategien fokus på entrepriser i niveauet 30 til 80 mio. kr., men igen understreger Mette Friis, at hastværk hurtigt kan blive lastværk.
- Vi starter med de mindre sager, som vi også har nu, og så skal de gerne vokse ad åre over den femårige strategiperiode, vi er gået ind i, lyder det.