23948sdkhjf

Har du styr på taksonomien, mester?

For første gang har Carl Ras leveret værktøj og materialer til et byggeri, der lever op til EU’s taksonomi for bæredygtighed. Nu melder grossisten klar til at dele ud af erfaringerne

En byge af nye klima- og miljøkrav regner ned over byggeriet, og ifølge værktøjsgrossisten Carl Ras er der god grund til at forholde sig til endnu et nyt begreb.

For første gang har virksomheden nemlig været leverandør til et projekt, der skal bygges i overensstemmelse med EU’s taksonomi for bæredygtighed, og det har ikke alene stillet krav til grossisten men til samtlige parter i projektet.

- EU-taksonomien består blandt andet af seks miljømål, og ude på byggepladsen er der især fokus på miljømål 5, som omhandler forebyggelse og bekæmpelse af forurening, fortæller Thea Hørlyk Nielsen byggeleder hos Enemærke & Petersen, i en pressemeddelelse.

For entreprenørvirksomheden, der sammen med Loop Architects og Artelia står for opgaven med at transformere DMI’s tidligere domicil på Lyngbyvej i København, er opgaven ligeledes første møde med taksonomiens krav. Og kravene betyder blandt andet, at det skal kunne dokumentere, at alle materialer og produkter, som indbygges, ikke indeholder farlige stoffer og kemi i henhold til EU’s forordninger.

- Hvor det i andre bæredygtighedscertificeringer kun har omfattet visse produkter, omfatter EU taksonomien nu, at der indhentes dokumentation helt ned til skruer, bolte og beslag. Så den er langt mere omfattende, og derfor er det en kæmpe størrelse at skulle bokse med første gang, siger Thea Hørlyk Nielsen.

Strenge produktkrav

For Carl Ras, der blandt andet har leveret værktøj, beslag, befæstigelse og kemi til det store renoveringsprojekt, har opgaven ligeledes krævet ekstra kræfter. 

- Vi er faktisk seks personer hos Carl Ras, der er involveret i arbejdet med EU's Taksonomi. Normen rummer strenge produktkrav uden nogen bagatelgrænser. Enten er produkterne i compliance, eller også er de ikke. Så vi skal være helt sikre på, at alle produkter, der kommer ud på pladsen, lever op til kravene, og det har selvsagt været et stort arbejde, siger Key Account Manager Anders Reimer Nielsen.

Og det store arbejde har man værdsat hos Enemærke og Petersen, fortæller projektleder Jacob Bøgvad.

- Vi har brugt en del krudt på at finde ud af, hvilke materialer vi overhovedet måtte bruge. Vi har jo gerne nogle favoritter i forhold til anvendelse og pris, men i nogle tilfælde har vi måttet finde alternative produkter - især i forhold til fugemasser, siger han og fortsætter:

- Carl Ras har været en kæmpe hjælp i det arbejde - de har indhentet leverandørerklæringer fra deres leverandører af skruer, fugemasse med videre, og de har hjulpet med at finde de produkter, der har de datablade, der skal til. Vi er også i gang med at opbygge et kartotek over 'godkendte' produkter på vores brugerprofil hos Carl Ras, så vi ikke får bestilt noget forkert. Når der produceres på en entreprise, kan det ikke nytte noget, man pludselig er i tvivl om, hvorvidt man må bruge bestemte materialer.

Tæt samarbejde afgørende

Både Thea Hørlyk Nielsen, Jacob Bøgvad og Anders Reimer Nielsen fremhæver det tætte samarbejde mellem parterne som et eksempel til efterfølgelse, når Taksonomi-udfordringer skal tackles.

- Enemærke & Petersen kaldte på et tidligt tidspunkt alle deres leverandører ind til en workshop, hvor de sagde: ’hvordan kan vi sammen sætte en ny standard i branchen?’, fortæller Anders Reimer Nielsen og fortsætter:

EU's taksonomi for bæredygtighed

EU's Taksonomi er kort sagt et fælles sæt regler, der på tværs af EU definerer, hvornår en økonomisk aktivitet er bæredygtig. Hvordan EU's Taksonomi anvendes i praksis, afhænger af branche og sektor, men seks miljømål er fælles for alle:

  • Modvirkning af klimaændringer
  • Tilpasning til klimaændringer
  • Bæredygtig anvendelse og beskyttelse af vand- og havressourcer
  • Omstilling til cirkulær økonomi
  • Forebyggelse og bekæmpelse af forurening
  • Beskyttelse og genopretning af biodiversitet og økosystemer

En økonomisk aktivitet skal opfylde disse fire kriterier for at være bæredygtig:

  • Skal bidrage væsentligt til at nå mindst ét af de seks klima- og miljømål (mål nummer 5 for byggeriets vedkommende)
  • Må ikke væsentligt skade nogle af de øvrige klima- og miljømål
  • Skal overholde minimumsgarantierne for menneske- og arbejdsrettigheder
  • Skal opfylde EU’s tekniske screeningskriterier

- Der kom mange gode bud på løsninger, og det var godt at blive taget i ed fra start af. Vi har ikke 'bare' været en leverandør af søm og skruer, vi har været en samarbejdspartner med en åben dialog og gensidig tillid.

Han opfordrer entreprenører og byggefirmaer, som står foran at skulle håndtere certificerede projekter, til at indbyde til samarbejde og trække på den ekspertise, som blandt andre Carl Ras har opbygget.

- Man er altid velkommen til at tage fat i os, tage fat i den lokale konsulent og høre, hvordan vi kan hjælpe med at gøre opgaven nemmere for dem. Vi står klar med åbne arme, lyder det.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078