23948sdkhjf

Slås du med lange betalingsfrister, mester – måske skal du sælge dine fakturaer

Lange betalingsfrister er blevet et konkurrenceparameter – og mester må vente længe på sine penge. Det kan skabe likviditetsproblemer

For mange små og mellemstore virksomheder er det afgørende at sikre en god og stabil likviditet i virksomheden. En af de helt store udfordringer er det store pres på betalingsfristerne. I byggebranchen må mange mindre virksomheder venter længe på deres penge, når de entrerer med f.eks. hoved- og totalentreprenører. Og selvom det naturligvis er den virksomhed, som udfører opgaven, som i princippet også sætter fristen for betalingen, så er det dagligdag i byggeriet, at det i langt højere grad er ordregiveren som stiller betalingsbetingelserne.

At kunne give lange betalingsfrister er altså i stigende grad blevet et konkurrenceparameter. I byggeriet er der betalingsfrister på helt op til mellem 90 og 120 dage

Sælg din faktura og få pengene i lommen

Når betalingsfristerne tilsyneladende er et konkurrenceparameter, så vælge de fleste virksomheder at følge kravet fra markedet. Og det kan gå hårdt ud over likviditeten.

Det betyder, at virksomheden enten skal være godt polstret eller have en god kassekredit at trække på.

En anden mulighed er at sælge sine fakturaer, når opgaven er løst og få pengene i lommen et par dage efter – i stedet for at vente nogle måneder. Det lyder jo næsten for godt til at være sandt, men er et kendt koncept med flere variationer. Og en service, som flere virksomheder tilbyder.

Sådan fungerer fakturakøb

Når en virksomhed har leveret sin vare eller service til sin kunde, sender virksomheden sin faktura til CapitalBox, som behandler den og sikrer udbetaling (minus 2,5-3,5 pct. provision) inden for en 1-2 hverdage.

CapitalBox sørger for hele fakturaprocessen fra fremsendelse til betaling. Også inkasso, hvis det bliver nødvendigt.

Alle fakturaer kreditforsikres, så virksomheden sikres mod tab.

Kilde: CapitalBox

Det gælder bl.a. virksomheden CapitalBox, som opererer i markedet for alternativ finansiering. Virksomheden har netop åbnet mulighed for, at kunderne kan kombinere kassekredit, erhvervslån og fakturakøb.

- Små og mellemstore virksomheder – som er rygraden i dansk erhvervsliv – må i gennemsnit vente i mere end to måneder på at modtage betaling for de produkter og services, de sælger til andre virksomheder. Det giver et stort pres på likviditeten i virksomhederne, som i værste fald risikerer at måtte dreje nøglen om. Samtidig har mange SMV’er behov for finansiering til daglig drift og varekøb, forklarer Anne Trampedach, landechef for CapitalBox i Danmark,

- Vi oplever derfor en stigende efterspørgsel efter fleksible løsninger, der både møder virksomhedernes behov for bedre likviditet og giver mulighed for ordrefinansiering og fortsat vækst, fremhæver landechefen.

…. og hvad koster det så?

Når det gælder de små og mellemstore virksomheders mulighed for at sælge deres fakturaer og hurtigt få pengene i lommen, at det er vigtigt at tydeliggøre, at fakturakøb ikke er det samme som traditionel factoring, påpeger Anne Trampedach.

- Ved traditionel factoring ydes der en samlet kreditramme, som belånes, ofte mellem 60-80 pct. af virksomhedens samlede tilgodehavender. Fakturakøb, derimod, indebærer køb af den fulde faktura inklusive moms, hvor beløbet udbetales kun fratrukket vores provision. Det giver en større likviditetsforbedring sammenlignet med traditionel factoring, og prismodellen er enkel og overskuelig.

Ved fakturakøb er provisionen for en faktura med 30 dages kredit typisk mellem 2,5 pct. og 3,5 pct. afhængig af omsætning, risiko og debitorernes kvalitet. For eksempel vil en faktura på 100.000 kr. købt med 3 pct. provision give en udbetaling på 97.000 kr. Inkluderet i prisen er vores kreditforsikring, som overtager den fulde kreditrisiko ved manglende betaling, der skyldes debitors betalingsevne – ikke indsigelser mod det udførte arbejde, forklarer Anne Trampedach og tilføjer, at det er vigtigt at bemærke, at CapitalBox kun kan købe fakturaer, hvor servicen eller varen er fuldt leveret.

- Fakturakøb er derfor ikke egnet til ordrefinansiering. Står man med et projekt, der skal startes op, eller en ny ordre, der skal finansieres uden levering, kan kombinationen med vores kassekreditløsning til erhverv, være den rette vej frem, fastslår Anne Trampedach og tilføjer, at der ved fakturakøb ikke udtages virksomhedspant, og der er ingen krav om, at alle fakturaer skal finansieres.

- Vi anbefaler generelt at vælge de kreditværdige kunder, der betaler, men som ønsker lang kredittid, og sende alle disse igennem til finansiering, siger landechef Anne Trampedach.

CapitalBox blev grundlagt i 2015 som en del af Multitude Group, et børsnoteret, europæisk finansielt aktieselskab, og har hovedkontor i Finland samt kontorer i Danmark, Sverige, Holland og Litauen.

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047