23948sdkhjf

Kan man fyre en doven svend på vej på fædreorlov?

Eksperterne fra Dansk Håndværk giver svaret – og det handler om Ligebehandlingsloven

Når det gælder juridiske og overenskomstmæssige spørgsmål, så er det altid klogt at søge råd og vejledning hos sin faglige organisation.

Det har et medlem af Dansk Håndværk netop gjort. Spørgsmålet lyder:

”Vores timelønnede tømrersvend A blev ansat den 15. september 2023. Vi har siden december 2023 oplevet dalende engagement i arbejdet, og vi synes, han underperformer gevaldigt. Vi har flere eksempler på, at han laver byggefejl, der koster virksomheden mange penge at udbedre og forlænger projekter uhensigtsmæssigt. Vi har løbende mundtligt påtalt hans performanceniveau, men vi oplever desværre ingen fremgang. Vi har derfor besluttet, at han skal opsiges.

Nu har han meldt barsel/fædreorlov slut april 2024. Han vil gerne holde sine to ugers fædreorlov i forlængelse af barnets fødsel. Kan vi opsige medarbejderen?”

Og svaret lyder…

Svaret fra Dansk Håndværks overenskomstmæssige og juridiske eksperter er klokkeklart:

”Den pågældende medarbejder, som har varslet barsel, er særligt beskyttet, jf. Ligebehandlingsloven. Det betyder ikke, at der er forbud mod at afskedige ham, men det betyder, at der er skærpede krav til jeres saglige begrundelse, her manglende performance.

Ligebehandlingsloven

I Ligebehandlingsloven er der blandt andet regler om:

  • Direkte og indirekte forskelsbehandling
  • Sexchikane og anden chikane i relation til køn
  • Princippet om ligebehandling af mænd og kvinder
  • Princippet om kønsmainstreaming
  • Dispensation til at fravige loven
  • Sanktioner ved lovovertrædelse: godtgørelse, underkendelse af en retsstridig afskedigelse og bødestraf
  • Bevisbedømmelsen i ligebehandlingssager

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Så hvis I ikke har meget tungtvejende dokumentation på den manglende performance, så kan vi ikke anbefale, at I opsiger medarbejderen. En opsigelse i strid med Ligebehandlingsloven kan medføre, at virksomheden skal betale en godtgørelse svarende til mellem seks og 12 måneders løn til medarbejderen”.

Eksperterne fremhæver samtidig, at når en medarbejder er gravid, er på forældreorlov, har varslet forældreorlov, er mellem to orlovsperioder eller netop er kommet tilbage efter en orlovsperiode, er medarbejderen særligt beskyttet. Det vil sige, at der skal være meget tungtvejende grunde, før medarbejderen kan opsiges. Opsigelsen må under ingen omstændigheder være på grund af orloven.

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063