23948sdkhjf

Tømrerlærling vandt chikanesag – nu siger mester nej til kvinder

På vegne af en kvindelig tømrerlærling har 3F’s Byggegruppe ført og vundet den første sag om seksuel chikane i Tvistighedsnævnet

Blot to uger efter hun som 17-årig startede i tømrerlære, begyndte skældsordene og chikanen.

Den seneste uge har Fagbladet 3F beskrevet sagen om ”Sofie”, der efter halvandet år i lære fik konstateret en depression på Arbejdsmedicinsk Klinik, og som i efteråret vandt den første sag, som 3F’s Byggegruppe har ført om seksuel chikane mod kvindelige lærlinge i det domstolslignende organ for lærlinge, Tvistighedsnævnet.

Til fagbladet og i Tvistighedsnævnet har den i dag 20-årige kvinde fortalt, hvordan hun måtte lægge ører til skældsord som ”kost”, ”sæk” og ”kælling”, mens det af nævnets afgørelse fremgår, at hun har berettet stort set dagligt at opleve stærkt seksualiserende bemærkninger.

Og Tvistighedsnævnet fandt altså den unge kvindes forklaring troværdig. Sagen er således endt med, at ”Sofie”, der hos fagbladet optræder i anonymiseret form, fik medhold og blev tilkendt 25.000 kr. i godtgørelse for at være blevet udsat for verbal chikane, herunder seksuel chikane, samt 40.000 i godtgørelse for, at virksomheden havde væsentligt misligeholdt uddannelsesaftalen.

Aldrig mere piger

Mens den unge lærling af bekymring for sine fremtidige muligheder i branchen har udbedt sig anonymitet, bliver der i flere medier sat navn på virksomheden.

Over for Fagbladet 3F understreger kvindens nu tidligere mester, Jesper Vith Nielsen, der driver Holstebro Tømrer og Bygningssnedker, at ingen i virksomheden ville lærlingen det ondt, men at hun ifølge hans vurdering ikke var ”gearet eller mentalt klar” til livet på en byggeplads. 

For den vestjyske tømrermester er sagen derfor en, der får betydning for fremtidens indsats på lærlingefronten.

– Det, vi har fået ud af det her, det er, at vi aldrig skal have en pige som lærling igen, fordi det kan ikke lade sig gøre i den her branche, siger han til fagbladet.

Ifølge Jesper Vith Nielsen ville det nemlig kræve, at virksomheden udøvede forskelsbehandling, idet svendene i firmaet ikke opførte sig anderledes over for den kvindelige lærling, end de har gjort over for hinanden.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093