23948sdkhjf

Det betyder afskaffelsen af store bededag for lønnen, mester!

Store bededag er afskaffet som helligdag fra 2024 - og der er særlig forhold omkring lønnen

De fleste virksomheder er nok blevet kontaktet af deres lønbureauer i forhold til at håndtere reglerne efter afskaffelsen af store bededag. Er man i tvivl om reglerne, herunder beregning af lønnen, så opfordrer Dansk Håndværk medlemsvirksomhederne til at kontakte deres lønbureau, så de månedslønnede bliver sat korrekt op i lønsystemet.

Dansk Håndværk forklarer i en udsendelse til medlemsvirksomhederne, at for timelønnede betyder det, at de skal have deres almindelige timeløn for de timer, de arbejder på den tidligere store bededag. De timelønnede medarbejdere har stadig ret til sædvanlige tillæg og overtidsbetaling i det omfang, de har overarbejde på dagen, men de har ikke længere ret til helligdagstillæg.

Afskaffelsen af store bededag får ikke indflydelse på de timelønnede medarbejderes søgnehelligdagsopsparing. Det betyder, at den procentsats, der opspares i dag, som udgangspunkt fortsætter. Der udbetales ikke længere søgnehelligdagsbetaling denne dag, forklarer Dansk Håndværk.

Medarbejdere med fast månedsløn

For medarbejdere med fast månedsløn betyder afskaffelsen, at de fremover skal arbejde på den tidligere store bededag. Medarbejderne vil modtage deres almindelige faste løn, selvom de nu har en fridag mindre.

Fastlønnede medarbejdere vil derfor få kompensation for den øgede arbejdstid med et løntillæg, som optjenes for indkomståret 2024. Løntillægget svarer til værdien af en almindelig arbejdsdag og er fastsat til 0,45 pct. af medarbejderens årsløn.

Store bededags-tillægget kan udbetales på to måder

  • Du kan vælge at udbetale tillægget to gange årligt med lønnen for maj og august, dvs. på samme tid som udbetaling af ferietillæg.
  • Du kan også vælge at udbetale tillægget løbende med den faste løn hver måned.

Kilde: Dansk Håndværk

Medarbejdere optjener løbende løntillægget per måned, og tillægget baseres på den aktuelle månedsløn, hvor pension og eventuelle fast påregnelige genetillæg skal medregnes.

Medarbejdere, der afholder barselsorlov uden fuld løn, vil have ret til samme løntillæg, som hvis de havde været på arbejde.

Hvis du som arbejdsgiver vælger fortsat at give dine medarbejdere fri på store bededag, skal medarbejderne som udgangspunkt stadig kompenseres med det faste løntillæg på 0,45 pct.

Ved fratrædelse af månedslønnede medarbejdere skal arbejdsgiveren afregne løntillægget forholdsmæssigt, lyder det i Dansk Håndværks orientering til medlemsvirksomhederne.

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079