23948sdkhjf

Tømrere overser potentiel vækstmotor: – Vi mærker en klar interesse

Landets tømrermestre kan med fordel tage føringen på solcelleprojekter, mener grossist

Solceller er en overset vækstmotor for tømrere og tagentreprenører. Det mener Mikkel Lohmann Davidsen, salgsdirektør hos Lemvigh-Müller, der er blandt branchens større leverandører af solcellemateriel.

Han peger på, at tømrere og tagentreprenører ofte er inde i billedet, når det skal monteres solceller på nye eller gamle tage, men at det som regel er i rollen som underentreprenør for den el-installatør eller teknikentreprenør, der har påtaget sig opgaven. Og sådan behøver det ifølge salgsdirektøren ikke være.

- En stor del af monteringsarbejdet ved et solcelleprojekt ligger i forvejen hos tømreren eller tagentreprenøren. Elektrikeren er sjældent selv interesseret i at springe rundt på taget mere end højst nødvendigt og nogle gange også usikker overfor byggeteknisk kritiske opgaver som gennembrydning af tagfladen. Det gør det oplagt for en tømrer eller tagentreprenør selv at stå som hovedentreprenør og alliere sig med en god kollega fra el-branchen til den el-faglige del, siger han i en pressemeddelelse.

Efterspørgslen kan skubbes

Nogenlunde den opskrift har man fulgt hos Tømrermester Allermann i Grenaa, hvor Andreas Allermann ser god ræson i selv at tage teten.

– Vi havde kunder, der efterspurgte solcelleanlæg i forbindelse med tagrenoveringer, og det var noget, jeg har lavet lidt af før i tiden, så vi fandt en samarbejdspartner, der havde kontakt til en solcelleudbyder, og så kom vi i gang ad den vej, fortæller tømrermesteren.

Han understreger, at et sådant samarbejde skal være til gavn for alle involverede, hvorfor det er vigtigt at være skarp på prissætning og interne aftaler.

– Men så snart man kan købe ind i lidt større mængder, så er det noget, både vi og vores samarbejdspartner sagtens kan tjene penge på, lyder det.

Mens det hos Tømrermester Allermann har været efterspørgslen, der drev initiativet, peger Mikkel Lohmann Davidsen på, at netop tømrere og tagentreprenører ligger inde med konstruktionsfaglig indsigt, der betyder, at de selv kan være med til at skubbe til efterspørgslen.

– Interessen for energiløsninger, der understøtter den grønne omstilling, er stor. Men ikke alle bygherrer tænker over, at for eksempel en tagrenovering kan være en oplagt anledning til samtidig at kigge på klimavenlige og driftsøkonomisk attraktive energiløsninger. Ved at pege på de perspektiver kan en tømrer eller tagentreprenør træde ind i en ny og meget værdiskabende rolle overfor en bygherre og samtidig give sin egen forretning et løft, salgsdirektøren.

Relativt nemt

Hos Tømrermester Allermann, der indtil videre har monteret en fire-fem solcelleanlæg, vurderer indehaveren, at der er tale om et område i vækst.

– Vi er jo stadig ret nye i det, men vi mærker en klar interesse, fortæller Andreas Allermann.

Interessen kommer fra både de mindre private kunder og fra de større landbrugskunder, der fylder en del i ordrebogen på Djursland. Senest har holdet monteret et stort anlæg på en landbrug i Tirstrup, og også når det kommer til den del af arbejdet, har tømrervirksomheden glæde af samarbejdet med solcelleleverandøren.

– At montere anlægget er relativt nemt, og det tror jeg, de fleste tømrere kunne finde ud af. I forhold til at få det tilsluttet, så er det vigtigt at havde erfarne rådgivere og elektriker på, og vi har brugt det firma, vi køber igennem, til at hjælpe med selve projekteringen og den efterfølgende tilslutning, forklarer tømrermesteren.

Ifølge Andreas Allermann er der altså god grund til at kaste sig over solcellearbejdet, og han frygter ikke øget konkurrence på feltet.

– Vi kommer ikke til at gå ud og markedsføre det her helt vildt, og vi er heller ikke så interesserede i at lave det for andre – det er noget, vi gerne vil tilbyde vores egne kunder, og som vi laver i det omfang, det giver mening for os, lyder det.

Derfor tøver han heller ikke med at opfordre konkollegerne til at gøre det djurslandske tømrerfirma kunsten efter.

– Det giver jo rigtig god mening i en tid, hvor man taler så meget om grøn energi. Og jeg tror, de fleste vil kunne gøre det her, hvis man sikrer sig en god samarbejdspartner – går man ud og køber en anlæg til 100.000 kr., og laver en aftale med kunden om betaling ved levering eller undervejs, så har man selvfølgelig nogle penge ude at hænge i en periode, men det er ikke anderledes end ved for eksempel et vinduesprojekt, og med gode aftaler er det en opgave, der sagtens kan give mening økonomisk, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094