23948sdkhjf

Byggeansøgning for mindre opgaver er blevet en tidsrøver

I Dansk Håndværk mener man, at ansøgningsprocessen for små private byggeprojekter er blevet så unødigt kompliceret, at det afholder folk for anderledes og energivenlige løsninger i hjemmet

Det er blevet så kompliceret, at det nærmest er umuligt for almindelige borgere at ansøge om tilladelse til at bygge en simpel carport. Og hvis blot materialevalg eller udformning i en mindre byggeopgave afviger fra standardløsningerne, må selv garvede håndværksvirksomheder bruge urimeligt lang tid på opgaven, lyder det fra Dansk Håndværk.

- Ansøgningen skal vise, at betingelserne i bygningsreglementet er opfydt, men når borgerne selv forsøger at ansøge, stopper festen for de fleste. De havner i et virvar af krav om oplysninger og dokumentation, fordi man på en gang forsøger at dække alle byggerier fra carporten til et fire etagers boligkompleks. Og derfor må de have deres håndværker til også at tage sig af papirarbejdet, forklarer direktør i arbejdsgiverforeningen Morten Frihagen.

Vi uddanner jo dygtige håndværkere og arkitekter, fordi vi vil have godt, sikkert og alsidigt byggeri, men vi hører også fra håndværksvirksomhederne, at de skal bruge urimeligt lang tid i en jungle af dokumentationskrav. Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk

Det spændende byggeri tabes

Dansk Håndværk bakker dermed op om Arkitektforeningen, der inden sommerferien lavede en medlemsundersøgelse af konsekvenser af de indviklede regler. Den viste entydigt, at kompleksiteten lægger hindringer i vejen for, at kunderne vælger det unikke og smukke til fordel for standardiserede løsninger.

- Vores bygninger bliver præget af klodsede standarder, der kan ansøges om på rutinen, fordi dokumetationen blot skal gentages igen og igen, siger han og fortsætter: 

-  Vi uddanner jo dygtige håndværkere og arkitekter, fordi vi vil have godt, sikkert og alsidigt byggeri, men vi hører også fra håndværksvirksomhederne, at de skal bruge urimeligt lang tid i en jungle af dokumentationskrav.

Opdeling er løsningen

Morten Frihagen frygter, at tendensen vil føre til, at vi risikerer at vores boliger bliver kedelige, fordi vi mister de spændende, anderledes og klimavenlige løsninger. Derfor mener Dansk Håndværk, at der bør skabes to parallelle spor for byggeansøgninger.

Jeg er sikker på, at en opdeling også vil blive hilst velkommen hos kommunerne, som får lettere ved at behandle de mange ansøgninger om mindre byggerier. Samtidigt vil det give dem luft til at få ventetiderne på byggeansøgninger bragt ned Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk

En forenklet ansøgning, der er tilpasset simple byggerier som eksempelvis mindre boliger, tilbygninger, carporte og så videre, mens de større og komplicerede byggeopgaver fortsat dækkes af en anden og mere dybdegående tilgang.

- Jeg er sikker på, at en opdeling også vil blive hilst velkommen hos kommunerne, som får lettere ved at behandle de mange ansøgninger om mindre byggerier. Samtidigt vil det give dem luft til at få ventetiderne på byggeansøgninger bragt ned, vurderer direktøren.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188