Generationsskred i boligmarkedet – flere førstegangskøbere og flere handler
Der er sket et generationsskred hos danskerne, når det gælder, hvor længe vi bliver boende i et hus eller lejlighed, før vi flytter videre til noget andet. Vi er i stigende grad blevet villige til at sælge og købe flere gange i løbet af livet end efter krigs-generationen gør det.
Boligadvokater advarer om køberfælderne
Når køb og salg af boliger stiger – og hvor også flere førstegangskøbere begynder at præge boligmarkedet - advarer boligadvokater om at kaste sig ud i et køb, hvis ikke man har undersøgt alle forholdene omkring købet og boligen nøje. Herunder at man fuldt forstår købsaftalen, tilstandsrapporten og allerhelst hyrer en boligsagkyndig til at tjekke det potentielle drømmehjem igennem. Desuden bør man også altid kigge tingbogen og lokalplanen igennem, så man på forhånd er bekendt med eventuelle begrænsninger på grunden, eksempelvis om man må udbygge boligen. Mange unge førstegangskøbere er hurtige til at sætte deres underskrift på købspapirerne i ren iver. Men desværre kan boligdrømmen udvikle sig til et boligmareridt, når man bliver ramt af uforudset udgifter efter overtagelsen. Det kan eksempelvis vise sig i skimmelsvamp i væggene, som ikke stod i tilstandsrapporten. Det kan derfor være en god investering at få køberrådgivning hos boligadvokater, inden underskriften sættes, eller at man selv bruger den nødvendige tid på at sætte sig ind i alle aspekter af et boligkøb, så man ikke ender med at have købt katten i sækken.
Landets boligadvokater oplever en større efterspørgsel efter deres ekspertise, eksempelvis når forhandlingerne med banken slår knuder eller jurasproget i paragrafferne forvirrer mere end de forklarer. Uanset om man er førstegangskøber eller (igen) leder efter et nyt hjem, er det altid en god idé at tale med en kompetent boligrådgiver og at man bruger den nødvendige tid på at sætte sig ind i alle købets aspekter.
Stor forskel på hus- og lejlighedsejere
Danskerne bor i snit kun 6 år i deres ejerlejlighed, inden de flytter videre til noget andet. Til sammenligning bor husejere i gennemsnit 21 år i deres hjem. Det er landsgennemsnittet, men der er også store geografiske forskelle, for i Hovedstadsområdet bliver boligejerne kun knap 14 år i den samme villa, hvor vestjyske boligejere har sat sig på rekorden med 28 år i samme hus.
Selvom der er stor forskel mellem Øst og Vest, når det kommer til flyttelysten, så er det faktisk i Nordjylland, at lejlighedsejere bebor deres hjem i kortest tid, her er gennemsnittet blot 4,5 år.
Det er blevet svære at låne penge til køb af bolig, efter udbetalingskravet på 5 % trådte i kraft i 2015. Dengang frygtede eksperter, at det ville skræmme unge købere væk, og selvom det har været tilfældet i nogle kommuner tegner det ikke det overordnede billede for Danmark. Tværtimod er førstegangskøberne blevet mere købsbevidste men ikke købsskræmte.