23948sdkhjf

Begravelse eller bisættelse?

Når en af vores kære går bort, skal der tages en beslutning om, hvorvidt der skal afholdes en begravelse eller en bisættelse.

Ofte har mange mennesker allerede givet udtryk for, hvilken type af afsked, de ønsker, når tiden kommer. Der er nemlig stor forskel på de to typer afskedsformer, hvor det især er slutningen af ceremonien, der ændrer sig.

Hvad er forskellen?
Selvom de to former for afsked minder meget om hinanden, er der væsentlige forskelle, som spiller ind. Først og fremmest kan begge typer afholdes i kirken med blomster, salmer og prædiken, som man kender det. Den store forskel er dog, hvorvidt den afdøde ønskede at blive begravet i en kiste eller brændt og derefter nedsat i en urne. 

Begravelsen
Når ceremonien er afsluttet i kirken, bærer de nærmeste kisten ud til den valgte gravplads. Dette er ofte noget afdøde selv har været med til at bestemme, da der kan være ønsker om at ligge sammen med en partner eller andre familiemedlemmer. Herefter sænkes kisten ned i hullet, hvorefter præsten holder en sidste bøn samt kaster jord på kisten tre gange. Herefter slutter ceremonien i kirken, og kirken sørger derefter for at fylde resten af hullet til, hvor de efterfølgende pynter gravstedet med de forskellige bårebuketter og lignende.

Bisættelsen
I bisættelsen er det en anden form for afsked, da den afdøde eller de pårørende ønsker, at afdøde kommer på krematorium, hvor afdøde bliver brændt og nedsat i en urne. Her bærer de nærmeste kisten ud til rustvognen, som vil transportere den afdøde hen på krematoriet. Derfor kaster præsten ofte jord på kisten inde i kirken, da der ikke er en kiste nedsænkning ved gravstedet. Ofte holder de nærmeste pårørende en lille afsked, når urnen med afdødes aske er klar til nedsænkning. Her er der flere der vælger kun at begrave halvdelen af asken, hvis afdøde havde et ønske om at blive spredt et andet sted. 

Bisættelsen er den mest udbredte afskedsceremoni i Danmark, hvor cirka 80% vælger denne form. Det er ofte et spørgsmål om, hvor religiøs afdøde var, som afgør, om der er tale om en bisættelse eller begravelse.

Få hjælp fra en bedemand
Ligegyldigt om der er tale om en begravelse eller en bisættelse, kan det være en god idé at benytte dig af en bedemand. En bedemand fjerner nemlig en stor del af arbejdsbyrden, og man kan derfor fokusere på at sige ordentligt farvel, fremfor at fokusere på alverdens gøremål.

Send til en kollega

0.062