Derfor er dine medarbejderes søvn så vigtig
De seneste par år er der kommet et fokus på den generelle medarbejderes sundhed og trivsel, da virksomheder har fundet ud af, at søvnhygiejne spiller en vigtig rolle, når det kommer til sunde, glade og effektive medarbejdere.
Velkendte organisationer som blandt andet Ben & Jerrys og Nike tilbyder endda medarbejdere stillerum med puder, stole og sofaer. Men hvorfor skal du også bekymre dig om dine medarbejderes søvn? Baseret på information fra Forbrugsguidens kontinentalseng guide, ser vi nærmere på, hvorfor medarbejderes søvn er så vigtig.
Dine medarbejdere sover sandsynligvis ikke nok
Ifølge søvneksperter skal de fleste voksne mennesker sove mellem 7 til 8 timer hver nat. Men i dag får rigtig mange danskere slet ikke nok søvn. Rent faktisk rapporterer hver anden dansker, at de ikke sover nok eller ikke er veludhvilede dagen efter.
Søvnmangel er en almindelig ond cirkel på arbejdspladsen. De fleste medarbejdere har nemlig i dag alt for travlt samt for mange deadlines. Medarbejdere med en øget arbejdsbyrde arbejder flere timer, hvorfor søvnen bliver nedprioriteret, hvilket ifølge flere undersøgelser ender med at blive til et problem.
Manglende søvn går nemlig ikke kun udover medarbejdernes mentale og fysiske helbredstilstande, men resulterer også i en nedsat jobpræstation på baggrund af en lavere effektivitet og produktivitet på arbejdspladsen.
Hvorfor er søvn så vigtig?
At vågne op og føle sig veludhvilet og klar til at en ny dag føles godt. Men en god nats søvn har mange andre fordele. Når man sover, arbejder hjernen på højtryk for at lagre minder, udskille affaldsstoffer samt meget mere.
Søvn spiller også en rolle, når det kommer til ens hjerte og blodkar. Desuden nedsætter søvnløshed leptin og hæver ghrelin i din krop. Leptin er hormonet, der fortæller hjernen, at man har fået nok at spise, mens ghrelin stimulerer appetitten. Det vil sige, at manglende søvn også kan føre til dårlige madvalg på grund af denne ubalance.
Samlet set betyder manglende søvn, at dine medarbejdere bliver mindre produktive. Enkelt sagt skal vores kroppe og hjerner nemlig have hvile for at kunne arbejde ved højeste ydeevne, når man er på arbejde.
Et søvnunderskud påvirker fire hovedområder, som de fleste arbejdspladser kræver af deres medarbejdere, på en negativ måde: opmærksomhed/koncentration, reaktionstid, beslutningstagning og hukommelse. Afhængig af jobbet kan disse negative konsekvenser være risikable.
Det betyder ikke mindst, at de medarbejdere, der ikke sover nok om natten, er mindre produktive, men de har også sværere ved at koncentrere sig, reagere, tage en beslutning samt at huske diverse vigtige informationer. Ifølge nyere forskning betyder dette, at dine medarbejdere ikke udfører arbejdet optimalt.
Desuden kan manglende søvn også have en indvirkning på humøret, da søvnberøvede medarbejdere ofte er i dårligere humør. Søvnmangel kan yderligere føre til flere sygedage, hvilket i sidste ende kan skade arbejdspladsen i forhold til deadlines.
Det betyder en søvnberøvet medarbejder for arbejdspladsen
Det vil altså sige, at mangel på søvn både påvirker medarbejdernes ydeevne, produktivitet og arbejdskvalitet. Det betyder, at det ikke mindst vil have en negativ effekt for medarbejderen, men også for selve lederen og arbejdspladsen.
Uden en god nats søvn har en søvnberøvet medarbejder nemlig problemer med at udføre alle de daglige opgaver, som man skal nå på en arbejdsplads. Søvnberøvede medarbejdere kan også være svære at være sammen samt kommunikere med, da de har en mere forstyrrende og irritabel adfærd. Sådan et problem kan i sidste ende påvirke hele arbejdspladsen, da det bidrager til ineffektivitet og utilfredshed.
Forskning viser, at søvnmangel ikke kun forårsager problemer i form af koncentrationsbesvær, en forringet produktivitet med mere, men at det også er en primær årsag til ulykker på arbejdspladser med maskiner og andre former for køretøj.
Det er vigtigt at fokusere på medarbejdernes søvnhygiejne, da det ikke kun går udover selve medarbejderen, men også kan være en altoverskyggende faktor, der påvirker hele arbejdspladsen. Søvnproblemer kan føre til en ond cirkel, hvor medarbejderen ikke får sovet nok og ikke når sine deadlines, hvorfor andre medarbejdere heller ikke har mulighed for at nå deres deadlines.
Liggepositionen er vigtig for en god nats søvn
Men hvordan kan du sørge for, at dine medarbejdere for en god nats søvn? Dette kan blandt andet ske ved, at følge andre virksomheders eksempel ved at indføre stillerum med puder, sofaer med mere. Desuden kan det også være en fordel at informere medarbejderne om, hvordan de sover bedst muligt.
Dette gøres ikke mindst ved at sørge for, at medarbejderne har et sundt arbejdsmiljø, men også ved at informere om søvnvaner.
Liggepositionen er eksempelvis vigtig for en god nats søvn. Nyere forskning viser nemlig, at det er vigtigt at sove i den rette liggeposition. Hvis man ligger forkert, nedsættes effekten af den renselsesproces, der forbereder hjernen til en ny dag.
Den bedste liggeposition er at ligge på siden. Hvis man ikke sover mest på siden, så er det en fordel selv at gøre noget for at ændre på det. Det er naturligvis meget almindeligt at skifte sovestilling her og der, men typisk er der en enkelt sovestilling, som de fleste af os bedst kan lide. Ifølge søvneksperter skal denne sovestilling dog helst være enten på venstre eller højre side.
Hvis man ikke sover på siden, så kan det være svært at ændre på det. De fleste af os kan ikke aktivt skifte liggeposition, når vi sover. Så selvom man starter med at ligge sig på enten venstre eller højre side, inden man falder i søvn, kan man hurtigt vende sig om på eksempelvis maven i løbet af natten.
Man kan dog prøve at undgå dette med hjælp fra puder, der kan forhindre en i at vende sig om på enten ryg eller mave, når man sover.
Sengen kan også hjælpe på liggepositionen
Udover at bruge puder til at sove i den rette liggeposition, så er sengetypen også en vigtig faktor, når det kommer til at vælge den bedste sovestilling.
I dag er kontinentalsenge efterspurgte og populære sengetyper, da de er et af de foretrukne valg i danskernes soveværelser.
En kontinentalseng består af i alt tre forskellige lag: En boxmadras i bunden, en springmadras i midten og en topmadras øverst.
Boxmadrassen er selve fundamentet i en kontinentalseng, der i samarbejde med springmadrassen giver mulighed for, at man kan justere på de to madrasser, så det giver den mest optimale støtte og liggekomfort.
Springmadrassen er dog det vigtigste element i forhold til liggekomforten i en kontinentalseng. Det er nemlig denne madras, der afgør den samlede liggekomfort og støtte.
Når det kommer til en kontinentalseng, så kan topmadrassen også anvendes til at justere og tilpasse liggekomforten. Dog er det i højere grad sengens temperatur, som topmadrassen har indflydelse på. Det vil sige, at man skal vælge en topmadras afhængig af, om man ofte oplever at have det for varmt eller for koldt i løbet af natten.