23948sdkhjf

Jacob fra Ikast er Danmarks bedste tømrerlærling

Danmarksmesteren er glad for både det boglige og det praktiske og valgte derfor en EUX-tømreruddannelse, som både åbner døre til tømrerfaget og videregående uddannelser

To en halv dages intensiv konkurrence mod fem af landets dygtigste tømrerlærlinge ved DM i Skills 2023 sikrede i starten af februar måned den 20-årige Jacob Munkgaard Sørensen fra Ikast titlen som Danmarks bedste tømrerlærling. Det er en titel, den ydmyge tømrerlærling lige skal vænne sig til:

- Jeg deltog selvfølgelig for at vinde, men det har hele tiden været klart for mig, hvor dygtige de andre deltagere er. Jeg var oppe imod sidste års vinder og flere fra tømrerlandsholdet. Derfor er jeg både meget beæret og utrolig stolt over, at jeg vandt, fortæller Jacob Munkgaard Sørensen, der bliver færdiguddannet som tømrer og student til sommer.

Danmarksmesteren fortæller, at han var tæt på at vælge en gymnasial eller teknisk uddannelse, da han er skarp bogligt. Men det ændrede sig, da han blev anbefalet at tage en erhvervsfaglig studentereksamen som tømrer, der både giver håndværksmæssige kompetencer og adgang til at læse en videregående uddannelse.

Det var fedt at være med til DM i Skills og være med til at inspirere andre unge mennesker, der står overfor et uddannelsesvalg – og vise, at det ikke altid behøver at være gymnasievejen, der er den rigtige Tømrerlærling og Danmarksmester Jacob Munkgaard Sørensen

- Da jeg opdagede EUX-uddannelsen, der gav mig mulighed for både at blive student og at blive dygtig til at bruge mine hænder, valgte jeg denne uddannelse, som jeg er rigtig glad for. Hvis ikke den retning var en mulighed, var jeg nok slet ikke blevet tømrer. Derfor var det også fedt at være med til DM i Skills og være med til at inspirere andre unge mennesker, der står overfor et uddannelsesvalg – og vise, at det ikke altid behøver at være gymnasievejen, der er den rigtige, siger Jacob Munkgaard Sørensen.

Støtte fra mester sikrede sejren

Når han er bliver udlært, er planerne at fortsætte hos Tømrerfirmaet Henrik Kristoffersen A/S, afbrudt af en orlov for at hjælpe en ven med opførelsen af et hus i Italien. På sigt drømmer Jacob Munkgaard Sørensen om enten at blive selvstændig eller at læse videre til bygningskonstruktør eller ingeniør.

Selvom det ikke lå lige for, at tømrerlivet var noget for Jacob Munkgaard Sørensen, er han begejstret for faget – især fordi det er alsidigt og lærerigt. Tømrerfirmaet Henrik Kristoffersen A/S beskæftiger cirka 35 mand i Herning, og både mester og kollegerne har ifølge Jacob Munkgaard Sørensen støttet ham hele vejen til sejren.

- Jeg har helt klart kunnet mærke opbakningen fra min virksomhed. Min mester har skullet undvære mig i længere perioder, så jeg kunne træne op til DM i Skills – og han har tydeligt vist, at min deltagelse i danmarksmesterskabet var lige så vigtig for ham som for mig selv. Det er jeg meget taknemmelig for – det er helt sikkert også en af grundene til, at jeg endte med at vinde, fortæller Jacob Munkgaard Sørensen.

Skal sikre flere lærlinge

Med besøg af mange skoleelever fra 8. klasse er DM i Skills ifølge formand Martin Skou Heidemann fra Træsektionen i DI Byggeri et vigtigt event for at synliggøre tømreruddannelsen og sikre tilgangen af nye lærlinge til faget.

- Alle brancher kæmper for at tiltrække de skarpeste hoveder og bedste hænder. Det er derfor et vigtigt event for at åbne de unges øjne for, at erhvervsuddannelserne kan en hel masse – og at også dem med de allerbedste hoveder kan få gode udfordringer og muligheder for at udvikle sig fagligt, siger Martin Skou Heidemann.

De unge er fundamentet for vores fremtid, og på sigt kommer vi til at mangle de kloge hænder i byggebranchen. Derfor er det vigtigt med en fortsat høj tilslutning til faget Tømrermester Martin Skou Heidemann, formand for DI Træsektionen

Tømrerfaget har i de seneste år haft en historisk høj tilgang af lærlinge, men har det seneste år fundet et stabilt niveau. Ifølge de seneste opgjorte tal fra Byggeriets Uddannelser var der 6.912 tømrerelever på igangværende lærepladsaftaler i november i 2022, hvilket er 66 flere end i november 2021. I 2022 er der ultimo november indgået 304 nye lærepladsaftaler, hvilket er en tilbagegang i forhold til 2021, hvor der blev indgået 407 nye aftaler.

- Tallene viser, at vores historiske fremgang, når det kommer til uddannelse af nye tømrere, muligvis er på tilbagegang. Derfor er det vigtigt, at vi nu holder fast og arbejder for at uddanne flere. De unge er fundamentet for vores fremtid, og på sigt kommer vi til at mangle de kloge hænder i byggebranchen. Derfor er det vigtigt med en fortsat høj tilslutning til faget, fremhæver Martin Skou Heidemann.

Artiklen er en del af temaet PASKRAM .

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08