Overlevelseskamp: Du skal være omstillingsparat, mester!
Selvom der stadig er høj aktivitet i byggeriet, så peger flere analyser nu på, at både private og offentlige bygherrer holder lidt igen. En af årsagerne til denne tilbageholdenhed er de voldsomme prisstigninger på byggematerialer. Det får helt naturligt mange med byggeplaner til at overveje en ekstra gang, når prisen øges med op til 25 pct. på grund af de høje priser på byggematerialer.
Også de stigende energipriser og den store usikkerhed om energiforsyningen samt inflationen skaber et usikkert og nervøst marked, som er svært at navigere rundt i.
For de mange små og mellemstore virksomheder, som ofte arbejder som underentreprenører for de store firmaer eller som typisk har opgaver for private boligejere, er der udsigt til et vanskeligt marked med stigende konkurrence om opgaverne. Der kan forventes et marked, hvor priserne presses ekstra meget fordi opgavemængden reduceres og fordi de lidt større virksomheder fremover også vil gå efter de lidt mindre opgaver.
For de små og mellemstore håndværksvirksomheder er hård konkurrence på prisen en del af hverdagen. Og selvom konkurrencen nu ser ud til at blive endnu hårdere, så vil der efter alt at drømme stadig være forholdsvis stor aktivitet i byggeriet. Og udgangspunktet for at drive en lønsom forretning i byggebranchen er i virkeligheden ikke blot et spørgsmål om opgavemængden. Det handler mest af alt om omstillingsparathed, men vel at mærke uden at sætte kernekompetencerne over styr.
I dagens Danmark er omstillingsparathed lig med grøn omstilling – og mester skal sørge for at hans virksomhed råder over de nødvendige kompetencer inden for bæredygtigt byggeri. Det er nemlig det, som markedet efterspørger.
Artiklen er en del af temaet MESTER HAK&HUG.