23948sdkhjf

Antallet af konkurser stiger med coronalånenes udløb

Efter lang tid med få konkurser steg antallet i juni. Økonomer peger på coronalån med udløb og høje priser.

Juni bød på en stigning i antallet af konkurser og antallet af personer, som mistede jobbet som følge af en konkurs. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

For at undgå, at selskaber uden aktivitet skævvrider tallene, ser man på konkurser i det, der hedder aktive selskaber. Her er tale om selskaber, som har ansatte eller en omsætning på mere end en million kroner.

Her har der i juni været 259 konkurser. Det har medført 1743 mistede job.

Selv om man udligner for sæsonudsving, så er det højere, end det har været længe. Helt præcist siden april 2016.

Ifølge flere økonomer er der særlig to ting på spil. Den første hænger sammen med årsagen til, at der i et stykke tid har været meget få konkurser: corona.

Modsat hvad man måske skulle tro, har coronaepidemien på nogle måder været godt for nødlidende selskaber, forklarer Niklas Praefke, der er cheføkonom hos fagforeningen Lederne.

- Det skyldes, at hjælpepakkerne har holdt hånden under virksomhederne, da det så allerværst ud, og dermed også holdt hånden under virksomheder, som normalt ville være gået konkurs, skriver han i en analyse af konkurstallene.

- Hjælpepakkerne er fortid, og nu skal virksomhederne til at betale den skat og moms tilbage, som de fik mulighed for at udskyde under coronakrisen.

- Det betyder, at vi vil indhente en del af efterslæbet og dermed se et højere antal konkurser.

Ifølge Arbejdernes Landsbanks cheføkonom, Jeppe Juul Borre, har der været udbetalt moms- og skattelån for omkring 34 milliarder kroner til 48.000 virksomheder.

De lån skal betales tilbage i år og næste år.

- De fleste virksomheder betaler tilbage, men ikke alle, og de manglende betalinger kan være et signal om, at konkurser kan være undervejs, skriver han i en analyse af konkursudviklingen

Samtidig er der i år også kommet en ny faktor i spil: De stigende priser. Priserne stiger nemlig ikke kun på de varer, som forbrugerne køber.

- Producentpriserne er steget med svimlende 37 procent sammenlignet med for et år siden, skriver Jeppe Juul Borre.

- Der er samtidig meldinger om mangel på materialer og arbejdskraft, og det kan presse de mest nødlidende virksomheder til at kaste håndklædet i ringen.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078