23948sdkhjf

Trods Skills-succes: Byggeriet mangler mange kloge hænder

Erhvervsorganisationer roser DM i Skills for at være med til at åbne de unges øjne for erhvervsuddannelserne

Hele 49 forskellige fag stillede op med tilsammen op i mod 300 deltagere ved det traditionsrige DM i Skills i den vestsjællandske by Høng, og bygge- og anlægsbranchen var som vanligt rigt repræsenteret.

Udover den ædle kappestrid, så har DM i Skills, som arrangeres af SkillsDenmark, det overordnede formål at vise, især de unge på landets skoler, at en erhvervsuddannelse kan være et rigtig godt alternativ til en gymnasial uddannelse.
DF-Brød.9: - Danmark behøver flere faglærte. Det er en af betingelserne for, at virksomhederne kan sikre arbejdspladser og gribe den grønne dagsorden. Derfor er det vigtigt at vise de besøgende, at erhvervsuddannelser kan føre til et væld af spændende job i den anden ende. I øvrigt med mange muligheder for at videreuddanne sig, siger Kim Graugaard, viceadm. direktør i DI.
Søren Heisel, som er formand for organisationen SkillsDenmark, understreger, at konkurrencen, ud over at hylde talenterne, også har til formål at få erhvervsuddannelserne ind på radaren hos elever i grundskolen.
- Her kan vi vise Danmarks dygtigste lærlinge frem. Samtidig kan man prøve de forskellige håndværk. Det tror jeg, kan inspirere rigtigt mange til at overveje en erhvervsuddannelse, siger formanden.

Skyder på politikerne

 Formanden for Danske Malermestre, Per Vangekjær , er glad for den store opbakning til Skills:

- Det er et udtryk for, at vi i Danmark har erhvervsuddannelser på et højt niveau, og det får vi fokus på, siger Per Vangekjær, der også roser virksomhederne for at løfte ansvaret med at uddanne lærlingene til dygtige malersvende.
Per Vangekjær mener dog, at det er tankevækkende, at den store fokus på DM i Skills ikke tiltrækker flere unge til håndværksfagene. Han mener, at politikerne skal følge deres visioner om at få flere unge til at vælge erhvervsuddannelser.
- I dag bruges der 50 mia. kr. på videregående uddannelser inklusive SU, mens der kun bruges 2,8 mia. kroner på erhvervsuddannelserne.
Vi har den højeste SU i verden. Politikerne kunne omprioritere lidt og bruge pengene på at markedsføre erhvervsuddannelserne. Det er afgørende, at vi bryder igennem i folkeskolen, siger Per Vangekjær.

Det strammer til


Hos Træsektionen i DI Byggeri glæder formand Martin Skou Heidemann sig over, at DM i Skills igen er en realitet efter to års aflysning på grund af corona-pandemien.

- Alle brancher kæmper for at tiltrække de skarpeste hoveder og bedste hænder. DM i Skills er en vigtig event for at åbne de unges øjne for, at erhvervsuddannelserne kan en hel masse – og at også dem med de allerbedste hoveder kan få gode udfordringer og muligheder for at udvikle sig fagligt, siger Martin Skou Heidemann.
- Situationen på arbejdsmarkedet, hvor manglen på arbejdskraft strammer til, kan særligt mærkes i vores branche, hvor mange tømrermestre må takke nej til opgaver. Så selvom vi uddanner på et historisk højt niveau, skal vi uddanne flere. De unge er fundamentet for vores fremtid, og på sigt kommer vi til at mangle de kloge hænder i byggebranchen. Derfor er det vigtigt med en fortsat høj tilslutning til faget, fremhæver Martin Skou Heidemann.

Mulighed med svendebrevet

 Tina Voldby, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne, lægger heller ikke kjul på, at DM i Skills er en helt unik mulighed for at vise erhvervsuddannelserne frem for fremtidens potentielle lærlinge.
- Vi står i en situation med mangel på lærlinge, og derfor er det afgørende, at vi med DM i Skills kan understrege de mange spændende karrieremuligheder, man får med et svendebrev i hånden, siger Tina Voldby.
- Alle har ydet en fantastisk indsats lige fra de indledende konkurrencer og frem til finalen. En indsats, som bare understreger, hvor vigtigt det er både at have hænder og hoved skruet rigtigt på, hvis man vil klare sig indenfor disse fag.
Samtidig har deltagerne skullet håndtere det ekstra pres, de har været under i forbindelse med finalerne i Høng. Noget, de har formået at gøre på bedste vis. Og de har samtidig påtaget sig opgaven som rollemodeller for deres respektive fag, for på den måde forhåbentlig at kunne trække endnu flere unge til ikke mindst de tekniske erhvervsuddannelser, siger Tina Voldby.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063