23948sdkhjf

Koldkrigsmuseum fejrede håndværkerne med taler, hotdogs og håndbajere

Nordjyske Museer og Ejendomsfonden Regan Vest havde i dag inviteret til rejsegilde på den nye velkomst- og udstillingsbygning ved Koldkrigsmuseet Regan Vest, der etableres i forbindelse med en atomsikret bunker placeret 60 meter under jorden i Rold Skov.

Udstillings- og velkomstbygningen, der er tegnet af Aart Architects, skal tage imod alle de gæster, der besøger den atomsikre regeringsbunker. Udover publikumsfaciliteter, cafe, butik og billetsalg, er her også udstillinger om den kolde krig, og der etableres et læringscenter, hvor skoleelever i dilemmaspil bliver udfordret i opgaver, der afspejler bunkerens funktion – at sikre det danske demokrati, så længe som muligt i en krisesituation. 

Bygherre var traditionen tro vært ved pølser og øl, og der blev sagt tak i smuk forårssol ved det kommende museum.

Et rejsegilde er en festdag, hvor bygherre fejrer håndværkerne og hylder den store indsats, de har lagt i byggeriet. Og der var da også masser af ros, da Per Lyngby, næstformand i Ejendomsfonden Regan Vest og bestyrelsesformand for Nordjyske Museer, bød velkommen. 

– Det er en glædens dag. Men inden vi holder gilde, vil det være på sin plads også at dvæle et øjeblik ved det, der for tiden fylder mest, nemlig krigen i Ukraine. Regan Vest og dens fortælling om demokrati er stadig aktuel, og endnu mere nu, fastslog Per Lyngby ifølge en pressemeddelelse fra Nordjyske Museer.

Et byggeri med udfordringer

– Projektet har ligesom stort set alt andet i samfundet været udfordret af COVID-19 og ikke mindst de efterfølgende prisstigninger på materialer og råvarer. Byggeriet har også oplevet store udfordringer med rettidige leverancer, hvilket har betydet omtrent to måneders forsinkelse. Entreprenørerne har udvist stor fleksibilitet og samarbejdsevner, så en endnu større forsinkelse er blevet og vil blive indhentet undervejs. Vi har en stram tidsplan, og sådan er vilkårene nu en gang, lød det også i talen fra Per Lyngby. 

– Med det in mente er det en ekstra stor fornøjelse i dag at kunne sige tak for den gode arbejdsindsats, som håndværkerne på pladsen har lagt for dagen. I har med jeres fleksibilitet og evne til at få enderne til at nå sammen en stor andel i, at vi i dag kan holde rejsegilde.

Den hemmelige fortælling pakkes ud 

Den nye velkomst- og udstillingsbygning er tegnet af Aart Architects, som på dagen var repræsenteret ved associeret partner Mikkel Seier Christoffersen. Han fremhævede i sin tale kontrasten mellem den hemmelige bunker og den synlige, nye bygning, der nu pakker fortællingen om den kolde krig ud. 

– Det usynlige Regan Vest får med velkomst- og udstillingsbygningen en synlig tilføjelse. Det, der var hemmeligt og gemt under jorden, bliver nu åbnet op, og bygningen, vi fejrer rejsegildet for i dag, vil blive et synligt vidnesbyrd om, at fortællingen om den kolde krig aldrig må glemmes, men derimod skal formidles. Og det budskab er jo desværre blevet helt uvirkeligt aktuelt og vigtigt, sagde han og fortsatte: 

– Vi har bestræbt os på at tegne en bygning, der – selv om den med sin blotte tilstedeværelse røber en del af hemmeligheden- på sin egen hemmelighedsfulde måde markerer og åbner for fortællingen om den kolde krig og bunkeren. Det har været væsentligt for os, at bygningen ikke skal mime den oplevelse, man får i bunkeren og maskinmesterboligen, men at den rummer en egen fortælling og frem for alt bliver en god ramme for museets formidling. 

Fakta: ReganVest-projektet

ReganVest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en 5.500 kvm stor atomsikker bunker, der i al hemmelighed blev opført i årene 1963-1968 med det formål at huse regering og regent i tilfælde i af en atomkrig. Anlægget var en del af beredskabet frem til 2012, men blev fredet i 2014 og kan snart åbne for offentligheden. 

Projektets samlede anlægsbudget er på godt 78 mio. kr. Nordjyske Museer er er meget taknemlig for den store velvilje og generøse økonomisk støtte, man har modtaget fra den filantropiske forening Realdania (31,3 mio. kr.), Augustinus Fonden (10,5 mio. kr.), Nordea-fonden (3,15 mio. kr.) Spar Nord Fonden (2 mio. kr.), Jutlander Fondene Himmerland (0,5 mio. kr.), Region Nordjyllands Vækst Forum (1,2 mio. kr.), Aalborg Kommune (4,15 mio. kr.) og Rebild Kommune (5,22 mio. kr.). Dertil en anlægsbevilling fra Folketinget (20,1 mio. kr.).

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093