23948sdkhjf

Klamphuggere hærger byggeriet - men kun få får bøder

Utætte, skjulte vandrør, tæringer, forurenet drikkevand og brandfarlige elektriske installationer opdages oftere og oftere, når de autoriserede el- og vvs-virksomheder besøger kunderne. Meget ofte er årsagen, at ulovligt arbejde er så dårligt udført, at det må laves om.

Og antallet af farlige og ulovlige el- og vvs-installationer vokser, selvom myndighederne har lovet et større fokus på at bekæmpe ulovlighederne, lyder det fra de autoriserede el- og vvs-virksomheder, oplyser Tekniq Arbejdsgiverne i en pressemeddelelse.

- Forbrugerne spilder penge, når de får udført el- og vvs-arbejdet ulovligt. Arbejdet skal nemlig laves om igen. Man kommer let til at betale det dobbelte af, hvad det ville have kostet at få det gjort rigtigt første gang, siger underdirektør i Tekniq, Simon O. Rasmussen.

Ifølge en medlemsundersøgelse fra Tekniq oplever ni ud af ti el- og vvs-virksomheder, at uautoriserede håndværkere bruges til autorisationskrævende opgaver og problemet er voksende.

- Ulovligt udførte installationer kan forårsage meget betydelige skader for sundhed, sikkerhed og miljø. Derfor kræver arbejdet kompetencer og en særlig påpasselighed. Det sikrer vi gennem autorisationsordningen, fremhæver Simon O. Rasmussen.

Alt for få bøder

- Vores undersøgelse viser, at man spilder mange penge, hvis man benytter virksomheder, som ikke har den fornødne autorisation. Syv ud af ti virksomheder i branchen har været kaldt ud for at rydde op og udbedre arbejde, som har været udført af klamphuggere, fortæller Simon O. Rasmussen.

De autoriserede virksomheder opdager da også stadigt flere fejl, når de er ude hos kunderne.

- Der er sket et skred i de seneste år. 99 pct. af alle vores medlemsvirksomheder oplever ulovlige el- og vvs-installationer, et stort flertal støder endda på dem ret ofte.

Desværre oplever vi oveni, at myndighederne yderst sjældent skrider ind med bøder og straf til dem, der bryder loven og udfører arbejde, som de ikke har den lovpligtige autorisation til, siger Simon O. Rasmussen.

Han oplyser, at for to år siden var der bødestraf til 20 pct. af alle, der blev taget i at udføre ulovligt arbejde. I Sikkerhedsstyrelsens seneste opgørelse er bødestraffene faldet til bare fem procent.

- Man skærpede bødestraffen ved lovændringen i 2014 og derfor er det skuffende, at så få sager forfølges. Det harmonerer heller ikke med, at myndighederne flere gange har lovet at skride hårdt ind over for klamphuggere, siger Simon O. Ramussen.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.101