Usund tendens: Byggeriet konkurrerer r.... ud af bukserne
Mester Tidendes chefredaktør sætter aktuelle sager på spidsen
Mekanismerne for udbud og efterspørgsel er ikke altid til at forstå. Der er mange faktorer, som spiller ind, når prisen på tjenesteydelser eller produkter rammer markedet.
Tag nu blot markedet for flyrejser. Før coronakrisen var det en branche, som var helt i knæ. Konkurrencen om de rejsende var benhård og prisen på billetter rekordlav. Så kom corona og lammede hele rejseindustrien. Nu er verden ved igen at åbne op for rejsende, og så skulle man tro, at den store efterspørgsel på rejser ville kunne få prisen på flyrejser til at stige. Men sådan er det ikke. Priserne på mange flyrejser har faktisk aldrig været billigere end netop nu.
Her handler det om, at der - ligesom før coronakrisen - er en væsentlig overkapacitet i branchen, og at lavprisflyselskaberne stadig æder markedsandele ved at konkurrere benhårdt på prisen. Og det honorerer kunderne.
Uden helt at kunne trække paralleller til byggeriet, så er det dog et faktum, at der også i byggebranchen fokuseres ekstremt meget på pris. Det skaber ofte voldsomme gnidninger i byggeprocessen, mange voldgifter og talrige fejl- og mangeludbedringer. Og selvom byggeriets parter gør alt for at have aftalegrundlaget i orden, så er der stadig knas med forventningsafstemningen.
Mens flyrejsebranchen synes at være en helt igennem usund branche, så er der håb for byggebranchen. Hvis man altså ikke udfordrer mekanismerne for udbud og efterspørgsel ved udelukkende at fokusere på prisen og konkurrerer r.... ud af bukserne.
Artiklen er en del af temaet MESTER HAK&HUG.