Bygge-mæcen vil fremover kun støtte bæredygtigt byggeri
For Halkær Kro i Aalborg skal en kommende ombygning både resultere i et nyt lokalt mad- og kulturhus - og i et mere bæredygtigt byggeri. Halkær Kro er nemlig blandt de første Realdania-støttede projekter, som bliver en del af den filantropiske forenings nye bæredygtighedskriterier.
– Lige som flere andre store offentlige og private bygherrer, mener vi, at tiden er moden til at tænke klimamæssig bæredygtighed ind som en standard, når der bygges - og ikke blot som en mulig tilføjelse, siger filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk, i en pressemeddelelse.
– Klimamæssig bæredygtighed bliver dermed et grundfundament i vores støtte til byggeprojekter på linje med kriterier som kvalitet og nytænkning, uddyber hun.
Det betyder, at bæredygtighedsanalyser og -certificeringer fremover vil være standardkriterier, når bygge- og anlægsprojekter modtager støtte fra Realdania, og når foreningen selv opfører byggerier i regi af Realdania By & Byg.
Realdania vil skubbe på udviklingen
De nye bæredygtighedskriterier vil variere alt efter projektets størrelse, økonomi og Realdanias rolle. Det kan for eksempel være krav om, at der i forbindelse med byggeprojektet gennemføres en livscyklusanalyse, eller at byggeriet opnår en DGNB-certificering. På den måde håber Nina Kovsted Helk, at Realdania kan agere katalysator og være med til at skubbe på brugen og videreudviklingen af de tilgængelige bæredygtighedsværktøjer og -certificeringer.
- Realdanias rolle og berøringsflader i byggebranchen er ikke ubetydelige. Både når vi selv agerer bygherrer, og når vi sammen med andre aktører arbejder for at udvikle det byggede miljø, siger Nina Kovsted Helk og fortsætter:
- Ved at gøre klimamæssig bæredygtighed til et kernekriterium i vores støtte fremover, håber vi at kunne inspirere både egne ansøgere, men også øvrige aktører i branchen til at prioritere klimamæssig bæredygtighed og i højere grad se det som en 'skal-opgave' i stedet for en 'kan-opgave.
Det bliver en del af Realdanias nye bæredygtighedskriterier
Life Cycle Analysis (LCA) - på dansk en livscyklusanalyse - en beregning af et produkts CO2-aftryk og en metode til at vurdere, hvordan et produkt påvirker miljøet fra det produceres, til det nedbrydes igen.
Life Cycle Cost Analysis (LCC) - på dansk totaløkonomisk analyse - er en metode til at udregne en bygnings levetidsomkostninger. LCC sætter fokus på et byggeris totaløkonomi og ikke blot på, hvad det koster at opføre byggeriet.
DGNB er en bæredygtig certificering af bygninger, som anvendes af det danske Green Building Council. Ordningen vægter miljø, økonomi og sociale forhold ligeværdigt. DGNB måler blandt andet livscyklus af byggematerialer, transport, forbrug af energi og vand under og efter byggeriet, holdbarhed, tilgængelighed og indeklima. 49 kriterier bliver bedømt og får point, der regnes sammen til en bedømmelse fra sølv til platin.
Den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) under det danske bygningsreglement skal fremme bæredygtigt byggeri i Danmark og sætte fokus på indeklima, livscyklusanalyse og totaløkonomiske beregninger. Målet er, at den frivillige bæredygtighedsklasse bliver obligatorisk i Bygningsreglementet i 2023. Indtil ordningen træder i kraft, vil der være en afprøvningsperiode, hvor bygherrer kan tilmelde projekter til en "casebank", som hele branchen derefter kan lære af. Den frivillige bæredygtighedsklasse administreres af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.