Værktøjsindsamling: Her gør brugt værktøj uvurderlig nytte
Når professionelle håndværkere ligger vejen forbi deres lokale Carl Ras butik, tager flere deres brugte, overskudsværktøj fra byggepladsen og skurvognen med under armen. Carl Ras har nemlig en fast værktøjsindsamling, hvorigennem man kan aflevere sit brugte værktøj og maskiner til genanvendelse, som vil blive doneret til et godt formål.
- Størstedelen af vores kunder er professionelle håndværkere, der har behov for værktøj og maskiner i topkvalitet, som kan gøre en forskel i deres arbejdsdag. Det gamle kan til gengæld få nyt liv og gøre en kæmpe forskel for andre frem for at blive smidt ud og smeltet om til ingen verdens nytte, når det er brugt. Mange gange fejler værktøjet jo ikke noget, der er bare kommet en nyere model.
Derfor er vi enormt glade for, at så mange håndværkere støtter værktøjsindsamlingen, så det brugte værktøj og maskiner får en recirkulation, fortæller butikssælger og CSR-ambassadør i Carl Ras, Brian Nielsen, der har været primus motor på værktøjsindsamlingen i Herlev.
I sommers blev fire paller med 32 kasser fyldt op med svejsemaskiner, skruemaskiner, søjleboremaskiner, hamrer, topnøglesæt og meget mere fra værktøjsindsamlingen. Takket være Ingeniører uden Grænser blev det fragtet afsted på en container, som i november nåede frem til erhvervsskolen ”Opportunity Training Centre” i Sierra Leone i Afrika.
Gør en kæmpe forskel i lokalsamfundet
Erhvervsskolen "Opportunity Training Centre" består af forskellige værksteder, hvorigennem 60 unge med fysisk handicap bliver undervist og skolet til håndværksarbejde.
Erhvervsskolen har ingen midler til selv at indkøbe værktøj og maskiner og lever efter en minimal økonomi. Derfor glæder det Brian Nielsen, at de i Carl Ras har kunnet bidrage med en stor donation af værktøj og maskiner i høj kvalitet, som kan gøre en stor forskel for den tekniske erhvervsskole i Sierra Leone:
- Vi er utrolig glade for, at vi sammen med Ingeniører uden Grænser kan være med til at styrke undervisningen på erhvervsskolens tekniske værksted. Eleverne kan bruge værktøjet i undervisningen på værkstederne og til at producere produkter, de kan sælge for at skabe indkomst til skolen. Det giver mulighed for bedre uddannelse til skolens unge handicappede, fortæller han.
Med bedre uddannelse får erhvervsskolens elever samtidig mulighed for at skabe et levegrundlag og en fremtid for dem selv i Sierra Leone:
- Mennesker med handicap lever under ekstremt trange kår i Sierra Leone ekskluderet fra samfundet, og hvor uddannelse ikke er en selvfølge. Mange er enten ikke uddannede, eller også er de lavt-uddannede og oplever, at det er svært at få job eller en plads i samfundet. Jo bedre uddannelse de får gennem erhvervsskolen, jo større er chancen for, at de kan få en ligeværdig plads i samfundet, så de kan konkurrere på lige fod med andre, fortæller Ida Højgaard, der er projektleder hos Ingeniører uden Grænser, og som har været ansvarlig for fragten af værktøjet og maskiner til erhvervsskolen i Sierra Leone. Hun tilføjer:
- Skolen er derfor ovenud lykkelige for donationen af værktøj og maskiner, da det gør en stor forskel for dem at arbejde med ”nyt” værktøj fremfor det gamle slidte, de havde før. Jo bedre rustet skolen er med udstyr i høj kvalitet til undervisningen, jo større er chancen for, at de unge kan komme tilbage til lokalsamfundet og skabe et liv uden at ende på gaden som tiggere. Det giver dem for eksempel mulighed for at starte egen virksomhed op i lokalområdet.
Klar til at donere mere
Værktøjsindsamlingen kører fortsat i alle 18 Carl Ras butikker, så brugt værktøj og maskiner kan få nyt liv og genbruges. Men grundet corona pandemien er donationen i øjeblikket sat på pause.
Brian Nielsen påpeger dog, at donationen af det indsamlede værktøj fortsætter, så snart der bliver åbnet mere op for samfundet globalt:
- Lige nu har vi 6 paller fyldt op med brugt værktøj og maskiner liggende på vores lager, der bare venter på at komme afsted til genbrug, så snart det er muligt. Vi glæder os til at fortsætte værktøjsindsamlingen, så vi kan skabe mere værdi for udsatte samfundsgrupper.
Artiklen er en del af temaet Nyt fra byggecentrene.