Grønlandsk hytte kører på solceller og methanol-brændselsceller
Grønland et smukt, men klimamæssigt barskt land. Det er et land, hvor naturen i høj grad stiller store krav til blandt andet mennesker og bygninger. Dét, der virker i andre lande, kræver her tilpasninger, og vil man være kommerciel eller industriel aktør i landet, skal man tænke anderledes og tilpasse sine løsninger til det kolde klima.
I Sisimiut på Grønland står Klimahytten-MBI. Den har siden 2016 været under udvikling af Energig og MB Innovation i et joint venture.
Den første udgave af hytten blev sat i drift i august 2020 og er siden testet og justeret.
- Den har nu kørt gennem dens første mørke kolde vinteren uden tab af komfort, oplyser parterne i en pressemeddelelse.
Kan det hele selv
Klimahytten er bygget af miljøvenlige materialer og udstyret med energi- og klimavenlig drift, der sikres via smarte overvågningssystemer.
Hytten er konstruktivt selvbærende og opbygget i moduler, hvilket gør den nem at transportere og installere. Den kan derfor placeres hvor som helst – både permanent eller midlertidigt.
El, vand og kloak kan tilsluttes, men det er ikke et krav, for hytten kan det hele selv.
Kloakeringen i hytten er baseret på et system, der komposterer sort spildevand og renser gråt spildevand.
Uden på hytten sidder solceller, som sikrer fuld udnyttelse af de naturlige ressourcer. Solcellerne bidrager til et energianlæg, hvor overskudsenergi akkumuleres og oplagres i batterier og varmt vand.
Metanol-brændselsceller
Der har dog været et lille brist i forhold til bæredygtigheden, da der har været koblet en diesel-generator på huset.
Det problem har Energig nu løst, og i stedet er der installeret en 5 kW methanol-drevet brændselscelle fra SerEnergy.
Overskudsenergien fra brændselscellen og solcelleanlægget akkumuleres i batterier og akkumuleringstanken. Overskudsstrømmen anvendes til opvarmning og varmt brugsvand.
Airbnb
Designet af hytten er tiltænkt det barske miljø på Grønland, og hytten kan benyttes som nødhytte, turisthytte, privat hjem, teknikhus, administrationsbygning, resort - kun fantasien sætter begrænsninger.
Klimahytten kan i øjeblikket lejes via Airbnb.
Om Klimahytten i Sisimiut
Konstruktion og montering: Selvbærende glasfiberelementer på 80 og 120 kg. Kan monteres på 2-4 dage af 3-4 mand og uden anvendelse af kran.
Energi og Effektivitet: 1,8 kW solceller og 5 kW methanoldrevet brændselscelle. Den elektriske virkningsgrad på brændselscelle systemet er typisk omkring 40 procent og modsat dieseloperationen endnu højere ved dellast. Overskudsenergi fra brændselscelle og solceller akkumuleres i batterier og akkumuleringstanken. Overskudsstrøm anvendes til opvarmning og varmt brugsvand.
Styre- og kontrol-system: Der er et display til overvågning og energistyring af hytten. CZone (en form for PLC) håndterer el, vand og varme og energioptimering. Der kan indstilles i forskellige ”modes”, såsom ”beboet” og ”ubeboet”, således at energiforbruget indstilles derefter. Den sikrer også at max effektforbrug på 7,5 W ikke overstiges.
Elforbrug og anvendelse: Varmeelementer i akkumuleringstank, komfur, mikrobølgeovn, køleskab, koger, lys, strygejern og hårtørrer. Der er et Muldtoilet og en dyse-teknologi bruser, der bruger ca. 65% mindre vand et almindeligt brusehoved. Belysningen er specialdesignet LED og baseret på 24Vdc der er dæmpbart. Der er fremført 230V AC og 24 V DC fast installation i hytten. Brændcelscellen kører ca. 2-3 timer i døgnet i vintermånederne og mindre om sommeren. Ventilation er med energigenvinding og styres gradvis via CO2 indholdet i hytten. Der er niveau overvågning af tanke for drikkevand og gråt spildevand. Gråt spildevand renses biologisk efter nogenlunde samme princip som toilettet.
Brænselsceller baseret på methanol sikrer ren, grøn energi i kombination med sol-celler til Klimahytten.
Brændselsceller anvendes i stigende omfang som et alternativ til diesel-generatorer for at reducere eller helt eliminere miljøskadelige emissioner. SerEnergy’s H3-5000 brændselsceller har hverken nitrogen-, svovldioxid- eller partikelemissioner. Teknologien anvendes i forskellige applikationer, ofte sammen med sol- eller vindenergi til at understøtte løsninger inden for telekommunikation, marine-, bygge og transportindustrien samt til bygninger og mobile enheder.
Kilde: Energig / Serenergy /MB Innovation