23948sdkhjf

Züblin sætter en underskrift til 800 millioner

Samvirkende Boligselskaber (SAB) og Züblin har underskrevet en totalentreprisekontrakt på knap 800 mio. kr. for udførelsen af Det nye Sølund, et nyt plejecenter samt ungdomsboliger ved Sortedams Søen i København.  Det skriver KAB i en pressemeddelelse 

De nuværende bygninger fra 1980 er så slidte, at en renovering ikke kan svare sig. SAB og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune er hovedaktører bag byggeriet, der skal være et arkitektonisk vartegn for bydelen ved Sortedams Søen. 

Træ fra bæredygtigt skovbrug og genbrug af beton 

Byggeriet bliver på fem-seks etager. Mens plejehjemmet opføres med facader af teglsten får ungdomsboligerne træ og facadeplader, og der er stort fokus på bæredygtighed. Eksempelvis anlægges de flade tage med solceller, sedum og tagterrasser.

For at imødekomme projektets bæredygtige profil bliver beton fra det nuværende Sølund vil blive genbrugt i andre byggerier, anlæg af veje med mere.

Ligeldes bliver dele af konstruktionerne udført i træ fra bæredygtigt skovbrug. Der er voksende interesse for at benytte CLT-træelementer i stedet for beton, og dette bliver implementeret på Det nye Sølund i de øverste etager. Det er Züblins internationale afdeling for træbyggeri, Züblin Timber, der står for denne del af projektet. 

Desuden bevares flest mulig af områdets træer, og hvor byggeriet nødvendiggør fældning eller flytning af træer, plantes nye.

Byggeriets i alt 38.000 kvm etageareal fordeler sig på 360 plejeboliger med tilhørende servicearealer som café og multisal, 23 tryghedsboliger til ældre, 150 ungdomsboliger, heraf 20 boliger til unge med særlige behov, daginstitution samt fællesarealer og mikrobutikker i stueplan. 

Det nye Sølund bliver således et multifunktionelt byggeri med plads til mangfoldighed og forskellighed på tværs af generationer.

– Vi vil skabe et sted, hvor ældre, unge og børn både bor sammen og kommer hinanden ved. De ældre skal kunne inddrages i byens liv, og Det nye Sølund skal være en integreret del af bydelen, siger John B. Sørensen, formand for SAB, i pressemeddelelsen. 

Anlægssummen for det samlede projekt udgør 1,45 mia. kr., heraf udgør omtalte totalentreprise knap 800 mio. kr. 

Digitale værktøjer sikrer hensyn til beboere

Nedrivningen af det eksisterende byggeri går i gang i februar 2021, men allerede i december 2020 anlægges byggepladsen. Tscherning står for nedrivning og byggegrube. 

Byggeriet gennemføres i perioden 2021‐2026 og opføres i to hovedetaper. Det betyder, at det nu‐ værende plejehjem og daginstitutionen er i fuld funktion, mens nedrivning og opførelse af etape et udføres. Når etape et er færdigbygget, flytter plejecenteret og daginstitutionen direkte ind i de nye lokaler, hvorefter etape to påbegyndes.

Byggeriets parter

- Bygherre: SAB

- Byggeforretningsfører: KAB

- Bygherrerådgiver: Rambøll DK

- Totalentreprenør: Züblin  

- Arkitekt: C.F. Møller Architects og Tredje Natur Arkitekter

- Rådgivende ingeniør: Afry

- Nedrivning og byggegrube: Tscherning

For at tage størst muligt hensyn til beboere og erhvervsdrivende i det tætbebyggede område er projektet allerede bygget digitalt. Brugen af Züblins digitale værktøjer sikrer, at design, tidsplan og økonomi koordineres digitalt både før og under udførelsen for at skabe en optimal byggeproces. 

– Vi har gennem længere tid haft et tæt samarbejde med SAB, hvor vi har udviklet projektet i fællesskab med C. F. Møller Architects, Tredje Natur og Afry, siger bestyrelsesformand i Züblin, Jens-Henrik Nicolaisen.  

Hele byggeriet forventes at stå færdig i 2026.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109