23948sdkhjf

Hæderspris til Lendager Group

Lendager Group vinder årets Procespris med Ressourcerækkerne, der er et gennemført og grønt tænkt boligbyggeri i Ørestad, bygget med upcyclede materialer efter cirkulære principper. Blandt andet er der blevet genbrugt tegl fra Carlsberg Byen og en række gamle skoler.

For at få det ekstraordinære projekt op at stå, er rolle- og ansvarsfordelingen mellem entreprenør, bygherre og arkitekt blevet vendt på hovedet:

- Vi havde ikke kun ansvar for at levere traditionelle arkitektfaglige input, men blev også materialeproducenter og materialeleverandører. Det er ikke set siden de klassiske bygmestres tid, siger Anders Lendager til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Eller som Sidse Buch, der er direktør hos Boligfonden Kuben, sagde det ved prisoverrækkelsen forleden:

- Ved byggeriet af Ressourcerækkerne er alle roller blevet vendt og drejet for at skabe et nytænkende byggeri. Samtidig har projektet sat fokus på de klimamæssige udfordringer og de store mængder affald, som byggeriet producerer hvert år. Dette projekt har været en øjenåbner for hele branchen, sagde hun.

International opmærksomhed

Sidse Buch overrakte prisen til Anders Lendager og Niklas Nolsøe fra Lendager Group, og de havde fundet de helt brede smil frem:

Om prisen

Procesprisen gives til en organisation, et samarbejde eller projekt, der i særlig grad har bidraget til at udvikle samarbejde og arbejdsprocesser inden for byggeriet.

Særligt er der fokus på sammenhæng mellem gode dialogbaserede processer, god kvalitet og en stigende produktivitet.

Nomineringerne har involveret nytænkning af proces og styring af byggeri, fra ide til slutprodukt, samt bud på, hvem der tager nogle opgør med forudindtagede holdninger og fordomme.

- Det er en fantastisk anerkendelse af noget, som jeg ved, vil blive bredt ud i større skala i årene fremover, siger Anders Lendager til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Han illustrerer det nyskabende ved projektet med at beskrive den opmærksomhed, Ressourcerækkerne har fået internationalt:

- Jeg skulle holde et oplæg i England hos Royal Institute of British Architects, hvor der var cirka 1.000, der lyttede med. Og de var helt chokerede over, at dette kunne lade sig gøre kommercielt, siger han.

Ændre på gamle vaner

Stort set alle tidligere byggerier med så konsekvent brug af genbrug og upcyclede materialer har været i en langt mindre skala og på forsøgsbasis.

- Så det er dejligt med denne pris også at blive anerkendt for noget, der ikke tidligere er set, heller ikke globalt. Det er et skønt skulderklap, siger Anders Lendager, der understreger, at det kun var muligt, fordi alle involverede var villige til at ændre på vante ansvarsfordelinger, arbejde på tværs og påtage sig uvante roller. På den måde lykkedes det at komme op på en genbrugsprocent på 86 pct.

Hus med 90 pct. genbrug

Anders Lendager fortæller, at de mange nye processer naturligvis ikke har været problemfrie.

Blandt andet skulle entreprenøren AG Gruppen denne gang mere ind i rollen som bygherre, på lige fod med kapitalfonden NREP, og alle aktører har også aflagt en musketér-ed på, at de vil stå skulder ved skulder, selv med de risici, alt det nye indebærer.

- Og vi havde ikke kunnet gøre det uden at stå på skuldrene af tidligere erfaringer. Vi har jo blandt andet bygget et upcyclet hus, hvor det lykkedes at benytte 90 pct. genbrugsmaterialer. Det betød, at man til slut kunne få et 125 kvm enfamilie-hus til omkring 1,7 mio. kr., fortæller Anders Lendager om dét, der indledte rejsen mod kommercielt byggeri i større skala.

Materialer fandtes ikke

- Men selv om vi har bevist, at vi kunne skabe innovation - vi fjernede et problem med 500 tons affald - så stod vi med et problem, da vi skulle i gang med Ressourcerækkerne: Materialerne til at bygge kommercielt - og verdens første upcyclede boligprojekt - fandtes ikke. For fem år siden tog man for eksempel ikke fat i en af de helt store CO2-udledere, som er teglindustrien. Rent bortset fra, at det er svært at rense gamle mursten for cementmørtel, siger han.

Derfor blev Ressourcerækkerne i Ørestad det patchwork, der ikke kunnet have ladet sig gøre uden et tæt samarbejde på tværs i gruppen af arkitekter, producenter og de cirkulære konsulenter fra Lendager TCW.

- Det har tilladt den spraglede facade, som man ellers ikke ville designe bygningen med. Og jeg håber, at de mellem 30-40.000 nedrivningsklare bygninger, vi alene har her i landet, vil få nyt liv, siger Anders Lendager.

Og måske bliver den fordyrende del - at man skar store firkanter af gammel husmur med en diamantskærer - måske næste gang billigere, håber han.

Billigere næste gang

Nu er der nemlig kommet et tilskud på seks mio. kr. fra Miljøstyrelsens såkaldte MUDP-midler, så en robotafdeling på Danmarks Tekniske Universitet, nu kan arbejde mere effektivt med nedrivning.

- Med nye digitale værktøjer kan nedskæringsprocessen blive både billigere og mere effektiv, så næste generation af upcyclede boliger bliver billigere og sparer mere CO2. Vi ser ind i en fremtid, hvor der kommer kapital til at løfte disse materiale ind som hyldevarer, hvor nedtagning bliver billigere og så man kan få genbrugstegl for eksempel som lagerproduktion, siger Anders Lendager til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Med andre ord skal der, ifølge Lendager, være tale om en let ’plug and play-løsning, der gør genbrugsmaterialer tilgængelige og enkle.

- Vi skal frem mod en situation, hvor der ikke er noget alternativ til upcyclede materialer, fordi man også får store CO2-besparelser med, siger han.

Anders Lendager medgiver dog, at der måske går fem år, før dette bliver normen, og før genbrugstegl skåret ud i farverige felter bliver normalen på niveau med det øvrige byggeri i dag.

- Men det haster, for jeg ser det som det nødvendige svar på klimakrisen.

Se mere om messen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11