23948sdkhjf

Byggeriet jagter kvinder

- Kun en ud af elleve ansatte i byggebranchen er kvinde, langt de fleste lærlinge er fortsat drenge eller unge mænd, og om 10 år har byggefagene og installatørerne udsigt til at mangle 17.000 faglærte. Derfor skal kønsbalancen rettes op, og branchen har sat jagten ind på især unge kvinder, der skal trækkes til lærepladser som elektriker, tømrer og murer.

- Det er et problem, at byggebranchen overordnet ikke får hele talentmassen i spil, og det bliver særligt et problem, hvis og når branchen risikerer at mangle arbejdskraft, siger Christina Hvid.

Hun er adm. direktør i Molio - Byggeriets Videnscenter og jurymedlem i entreprenørkæmpens Arkils hæderspris, der blandt andet uddeles til virksomheder og institutioner, der fremmer ligestillingen i byggefagene.

- Vi skal fortælle de gode historier og vise de gode cases, der kan inspirere andre - både unge kvinder og virksomheder, siger Christina Hvid.

Ligestillingsprisen

Ligestillingsprisen uddeles til den virksomhed, organisation eller person, som har gjort en særlig indsats på flere fronter, for at tiltrække flere kvinder til bygge- og anlægsbranchen. Virksomheden eller organisationen er et forbillede for branchen og har sat en ny dagsorden med ligestilling som fokuseret indsatsområde.

Finalister i Kategorien Ligestillingsprisen
- Boss Ladies
- Casa
- Mette Schak Dahlmann aka Murer Mette

Også DI Dansk Byggeri er opmærksom på udfordringerne og nedsatte i 2018 Byggeriets Kvinderåd. For en gangs skyld var der overvægt af kvinder i et organ i byggesektoren: 13 kvinder og seks mænd kortlagde problemerne og lagde i begyndelsen af sidste år en række analyser og anbefalinger frem.

Kvinderådet foreslog blandt andet, at branchen og de tekniske skoler lagde sig i selen for at udbrede budskabet om, at byggefagene giver gode muligheder for unge kvinder. Et andet forslag lød, at byggebranchen kommer ud i folkeskolerne og fortæller om mulighederne allerede dér, inden de unge vælger ungdomsuddannelse.

En tredje anbefaling var at etablere mentornetværk, så kvinder med nogle år i byggebranchen ikke falder fra, men får hjælp, hvis de for eksempel vil videre i karrieren og være sjakbajser eller byggeledere.

Hold fast i kvinderne
Også Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet for byggefagforeninger, peger på, at branchen har en udfordring med at fastholde kvinder.

- Vi ser et vist frafald. En del af forklaringen er, at den gennemsnitlige bygningsarbejder har perioder med ledighed; vores medlemmer er jo en slags projektansatte: Når broen står færdig eller huset er bygget, så er der ikke mere at lave. Kvinder er måske ikke så glade for risikoen for at være ledig, og tager man en uddannelse som sosu-assistent, så er man jo garanteret fast arbejde resten af livet, påpeger Gunde Odgaard.

Han tilføjer, at der fortsat er en del fysisk arbejde i byggefagene, men her kan nogle virksomheder gøre mere:

- Vi har fået bedre udstyr, for eksempel lifte, så byggefolkene ikke skal slæbe så meget mere. Den historie skal vi nok være bedre til at fortælle de unge kvinder, siger sekretariatslederen.

Indsats på skoler
Flere initiativer forsøger at gøre de unge - og særligt pigerne - opmærksomme på bygge- og håndværksfag. Blandt dem er DM i Skills, hvor flere hundrede unge fra tekniske uddannelser siden 2011 har dystet om at have de bedste færdigheder inden for deres respektive fag. I januar ved DM i Skills 2020 i Bella Center I København overrakte statsminister Mette Frederiksen (S) diplomerne til vinderne.

Et initiativ, der skal få unge piger til at interessere sig for bygge- og håndværksfag, er Boss Ladies. Udtrykket bliver brugt om seje og selvstændige kvinder, og initiativet går blandt andet ud på at vise piger i folkeskolen, at håndværksfag og erhvervsfaglige uddannelser også er en mulighed. Mange unge vælger næsten per refleks at gå på det almene gymnasium, det gælder tre ud af fire piger.

Via Boss Ladies kan de ude på skolerne og ved uddannelsesdage møde unge kvinder, der er i lære som håndværkere, og byggevirksomheder med en del kvinder ansat.

Boss Ladies blev søsat i 2018 og får støtte fra en stribe fagforeninger og erhvervsorganisationer samt fonde, blandt andre Stark Fonden, der udspringer af landets største byggecenterkæde.

- Vi synes grundlæggende, at det er et godt initiativ. Vi skal have flere dygtige mennesker ind i byggeriet. En del forskning har vist, at diversitet er godt for virksomheder, og det er en bedre kønsfordeling med til at skabe. I Stark arbejder vi selv med at tiltrække flere kvinder, og årets elevhold har cirka 25 pct. kvinder, siger adm. direktør Britta Korre Stenholdt fra Stark Denmark med omkring 2.400 ansatte.

Gunde Odgaard fra BAT-kartellet peger på, at særligt mødrene til de unge er vigtige at ramme.

- Vi ved, at mødre har stor betydning, når de unge vælger uddannelse, og vi kan se, at mange har deres mor med til DM i Skills-arrangementerne. Derfor skal vi nå ind til mødrene, så de ved, at der er gode uddannelsesmuligheder i byggefagene.

Kvinder i hvert femte byggejob
Gunde Odgaard vurderer, at en helt ligelig kønsfordeling i byggefagene næppe er realistisk.

- En fifty-fifty-fordeling bliver nok meget svær at nå, men det gør vel heller ikke noget, at der er lidt forskel på de forskellige brancher og jobtyper. Der er jo for eksempel fysiske forskelle på mænd og kvinder. Hvis vi kunne løfte andelen af kvinder fra ni pct. nu til 25 pct. i løbet af ti år, så vil det være en stor succes. Det vil kræve en kraftig indsats, og det skal løbes i gang allerede fra folkeskolen.

Hos Byggeriets Kvinderåd, nedsat af DI Dansk Byggeri i 2018, er ambitionen at hæve kvindernes andel i byggefagene til 20 pct. i 2028. Og dét kommer ikke til at ske af sig selv, for den nuværende andel "har ikke rykket sig i 20 år", noterede rådet i sin rapport med anbefalinger fra januar sidste år.

Læs mere: I malerfaget er der ligestilling

Se mere om messen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079