Troldtekt får DI Prisen for grøn omstilling
Ved DI Topmødet overrakte H.K.H. Kronprinsesse Mary årets udgave af DI Prisen til Peer Leth, adm. direktør hos Troldtekt.
(PR-foto)
Ved DI Topmødet tirsdag den 29. september overrakte H.K.H. Kronprinsesse Mary således årets udgave af DI Prisen til Peer Leth, adm. direktør hos Troldtekt.
– Det er en fantastisk dag for Troldtekt og vores 130 medarbejdere, som dedikeret udlever den grønne omstilling i hverdagen. DI Prisen er en milepæl i Troldtekts 165 år lange historie, siger Peer Leth.
– Jeg vil også gerne anerkende, at ekspertkomitéen har valgt en SMV som årets vinder af DI Prisen. Det understreger, at også mellemstore produktionsvirksomheder kan gøre en forskel for miljøet og samtidig styrke deres konkurrencekraft, fortsætter han.
N nytænkende forretningsmodel
Med corona-situationen som bagtæppe har Dansk Industri valgt at uddele årets pris til en virksomhed, der har taget et initiativ, der både bidrager til grøn omstilling af samfundet og øger virksomhedens konkurrencekraft, som et afgørende skridt for at komme styrket ud af krisen.
Ekspertkomitéen roser Troldtekts grønne omstilling for at være en nytænkende forretningsmodel med et globalt perspektiv:
– Troldtekt tænker hele værdikæden ind i det daglige arbejde og prioriterer at fastholde arbejdspladser i lokalområdet. Derudover har Troldtekt formået at vækste i et hårdt konkurrencemarked, lyder det desuden fra komitéen, som blandt andre tæller Concitos bestyrelsesformand, tidligere miljøminister og EU-kommissær Connie Hedegaard.
Adm. direktør hos Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, siger:
– Få virksomheder har udviklet sig så markant i grøn retning som Troldtekt, der er en fuldt fortjent vinder af DI Prisen. Troldtekt er et flot eksempel på, at Danmarks virksomheder er en afgørende del af løsningen på verdens miljø- og klimaproblemer, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør hos Dansk Industri.
Der er brug for at tænke cirkulært
Rammen om Troldtekts grønne omstilling er et strategisk fokus på det bæredygtige designkoncept Cradle to Cradle. Omstillingen tog for alvor fart, da virksomheden for præcis ti år siden modtog Byggeriets Miljøpris.
– Prisen var et synligt bevis på, at vi kan gøre en mærkbar forskel og blev afsæt til, at vi har tænkt miljø og sundhed ind i hele vores forretning. Siden har vi investeret et trecifret millionbeløb i energieffektiv teknologi og systemer til genanvendelse. Vi oplever, at den tilgang styrker os markant på markedet, siger Peer Leth.
– Byggeriet tegner sig for cirka 40 procent af verdens ressourceforbrug og en tredjedel af affaldsmængden i Danmark. Der er dermed brug for at producere bæredygtigt og tænke i cirkulære kredsløb, hvor affald bliver til en ny ressource. Det er kernetanken i Cradle to Cradle og dermed også hos Troldtekt, tilføjer han.
GRØN OMSTILLING HOIS TROLDTEKT
• Siden implementeringen af Cradle to Cradle-strategien har Troldtekt nået en række milepæle, fx:
• Baseret produktionen på vedvarende energi (100 procent vindstrøm og biobrændsel fra eget fyr) og reduceret energiforbruget per enhed med 20,9 procent over de seneste to år.
• I forbindelse med Cradle to Cradle-certificeringen kortlagt indholdsstoffer i Troldtekt akustikplader helt ned til 100 parts per million. Dermed er der dokumentation for, at pladerne ikke indeholder stoffer, som er skadelige for mennesker og miljø.
• Opnået FSC- (FSCC115450) og PEFCTM-certificering, hvilket betyder, at alle Troldtekt akustikplader er certificeret efter førende standarder for ansvarlig skovdrift. Og deltaget i fælles ”opråb” med FSC Danmark om behovet for flere FSC-certificerede skove i Danmark.
• Indgået partnerskab med Aalborg Portland, som bruger affald (smuld) fra produktionen af Troldtekt i produktionen af ny cement.
• Involveret sig i fora og netværk, som er med til at udbrede cirkulær økonomi i byggeriet – i Danmark, Sverige og Tyskland.
Med en strategi forankret i Cradle to Cradle-principperne har det været naturligt for Troldtekt at fokusere på fire af FN’s verdensmål (mål, 3, 12, 15 og 17). Siden 2010 har virksomheden desuden været tilsluttet FN’s Global Compact og årligt rapporteret om ansvarlige fremskridt. Den seneste CSR-rapport (for 2019) er netop blevet udvalgt af Global Compact Network Denmark til SMV COP 2020, som fremhæver de fem bedste CSR-rapporter fra danske SMV’er – læs mere om det her.
OM DI-PRISEN
• Hvert år overrækkes DI Prisen til en medlemsvirksomhed, der har gjort en særlig indsats inden for et tema, der er aktuelt for erhvervslivet og samfundet.
• Prisen handler om at dele succeshistorier og være inspiration for andre virksomheder.
• I år består ekspertkomitéen af Anne-Marie Levy Rasmussen (direktør i Innovationsfonden), Connie Hedegaard (bestyrelsesformand i Concito), Finn Mortensen (adm. direktør i State of Green) og Henrik D. H. Müller (chef for sekretariatet for Klima og Grøn omstilling i Aarhus Kommune).