23948sdkhjf

Træbyggeri Kommune stille krav om brug af CLT ved skolebyggeri

Københavns Kommune er på vej med sit første udbud, hvor det er udspecificeret, at der i byggeriets bærende konstruktioner skal anvendes træ. Nærmere bestemt CLT (Cross Laminated Timber, red.).

Det er på udvidelsen af Heerupskolen i Vanløse. Specialskolen har i dag 89 elever og 100 ansatte. Med udvidelsen på cirka 1.700 kvm følger 40 nye pladser og 50-60 nyansatte.

- Vi vil gerne høste erfaringer med CLT. Vi tror, træbyggeri kommer til at fylde mere i fremtiden, og vi synes, det her projekt egner sig godt som pilotprojekt i kommunen. Det har en god størrelse, og så er der tale om et solitært (fritstående, red.) byggeri, siger byggechef i Københavns Kommune, Kasper Graa Wulff, til Licitationen - Byggeriets Dagblad, et søstermedie til Meste Tidende. 

Hvad er CLT?

Cross laminated timber - på dansk krydslamineret træ/tømmer - anvendes mange steder i udlandet, og er så småt ved at vinde indpas i Danmark.

Materialet blev introduceret til markedet i 1990’erne i Østrig og Tyskland. Anvendelsen har især taget fart i Europa efter år 2000.
Kilde: Træ.dk - træbranchens fælles informationsprojekt

Han fremhæver, at der ér eksempler på byggerier med CLT, men at København som en af landets store offentlige bygherrer også gerne vil gøre egne erfaringer og være med til at flytte markedet.

En fordel ved CLT er, at CO2-belastningen er markant mindre, forklarer Kasper Graa Wulff og påpeger, at København har fokus på cirkulært og bæredygtigt byggeri.

For eksempel skal alle nybyggerier og omfattende renoveringer over 20 mio. kr. fremover DGNB-certificeres, oplyser han.

Det gælder dog ikke Heerupskolen, som er igangsat inden beslutningen om DGNB-certicering. Han fortæller, at udbuddet på Heerupskolen sendes ud i "allernærmeste fremtid".

Der er tale om et totalrådgiverudbud med forhandling og forudgående prækvalifikation.

Tre ventes prækvalificeret, og kommunen har positive forventninger til interessen:

- Vi håber og tror på stor interesse, siger byggechefen.

Han fortæller, at totalrådgiveren skal være med til at designe bygningen og gøre klar til entreprenørudbuddet.

Opførelsen ventes udbudt som hovedentreprise. Hvornår entreprenørudbuddet offentliggøres er ifølge Kasper Graa Wulff endnu uvist, ligesom projektet endnu ikke er endeligt prissat.

Han ser ikke udfordringer i forhold til at skaffe byggematerialet, eller at fokusset indsnævrer interessen markant.

- Vi tror godt, at markedet kan levere det her materiale, siger han og oplyser, at der i projektet er fokus på fugt og akustik, ligesom fokus er på at leve op til brandreglerne.

- Det er et projekt, vi kommer til at følge tæt, siger Kasper Graa Wulff.

Forening roser fokus
Hos foreningen og videncenteret Træinformation glæder direktør Mikael Koch sig over kommunens skridt.

- Vi er nogen, der synes, at det generelt er gået for langsomt med træbyggeri - ikke kun i København men i landet som helhed. Der begynder at være kommunalt og statsligt fokus nu, som kan begynde at bryde vandene. Det er rigtig positivt, siger han.

Han nikker til, at CLT klarer sig bedre på bæredygtighed end andre byggematerialer, og roser, at der i København er fokus på og udspecificeres, at materialet skal bruges i de bærende konstruktioner.

- Det er her, der er det største potentiale for CO2-reduktion, forklarer han.

Han oplyser, at CLT vejer 80 pct. mindre end beton, og at man - foruden at spare på transporten - også vinder på håndteringen. I forhold til at skaffe materialet ser han "absolut ingen problemer".

- Produktet har eksisteret i mere end 25 år. Vores nabolande har brugt det i årevis. Der er store fabrikker i både Skandinavien og Europa, fortæller han.

At Danmark er bagud er ifølge Mikael Koch historisk betinget.

- Nu har vi klimaudfordringer, og det her er en effektiv måde at implementere reduktionskravene på. Derfor begynder vi at se stigende interesse, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094