23948sdkhjf

Efter konkursen: Kurator rejser erstatningskrav på næsten 28 millioner

Sidste års konkurs i Ugilt Savværk får nu kuratorerne i virksomhedens konkursbo til at rejse et samlet erstatningskrav på næsten 28 millioner kroner mod den tidligere direktør og ejer samt - for en del af kravet - også dennes advokat.

Det skriver Nordjyske, der er kommet i besiddelse af en redegørelse fra kuratorerne til kreditorerne i konkursboet efter Ugilt Savværk A/S.

Konkursen kort

Årsagen til, at Ugilt Savværks ledelse i juli 2019 så sig nødsaget at indgive en konkursbegæring, skal findes i en voldgiftssag om et renoveringsprojekt øst for Storebælt. Her var Ugilt Savværk underleverandør til hovedentreprenøren af bygningsfacader i træ. 

Efter endt byggeri blev hovedentreprenøren slæbt i voldgiftsretten på grund af brug af de meget om diskuterede MgO-plader. Voldgiftsretten pålagde efterfølgende hovedentreprenøren at betale bygherre en erstatning på 44 mio. kr. Det krav blev straks sendt videre til underleverandøren, det nordjyske savværk. Den 14. juni pålagde voldgiftsretten så savværket at betale en erstatning på det store millionbeløb.

Kort inden konkursen i juli solgte Ugilt Savværk maskiner, lager og aktiver til det nystiftede selskab Ugilt Spær A/S, som også ejes af Kenneth Jepsen. Selskabet overtog også medarbejderforpligtelserne for de 25 ansatte, der før konkursen arbejdede for Ugilt Savværk.

I juli 2019 fik en voldgiftssag, der endte i et erstatningskrav på 45 mio. kr., Ugilt Savværks direktør og ejer Kenneth Jepsen, til at indgive en konkursbegæring til skifteretten. Inden da havde han solgt Ugilt Savværks aktiver til et nystiftet selskab, Ugilt Spær A/S, som han også ejede.

Siden har konkursboets kuratorer undersøgt, om alt er gået rigtigt til, og nu vurderer de, at Kenneth Jepsen på to måder har fået urimelig økonomisk fordel på bekostning af kreditorerne i boet.

Udbytte og billig goodwill
For det første har Kenneth Jepsen siden 2016 trukket 16,8 mio. kr. ud af den nu konkursramte virksomhed i aktieudbytte, mens Ugilt Savværk var involveret i førnævnte voldgiftssag. Dermed har han ifølge kuratorerne i strid med konkursloven begunstiget sig selv på bekostning af kreditorerne.

For det andet peger kuratorerne på, at aktiverne i Ugilt Savværk blev solgt for billigt til Kenneth Jepsens nye firma. Ugilt Spær betalte 50.000 kr. for Ugilt Savværks goodwill; en post der ifølge revisionsfirmaet Beierholm skulle have kostet mellem 8 og 14 mio. kr.

Kuratorerne stiller således krav om, at Kenneth Jepsen dels betaler de 16,8 mio. kr. udbytte tilbage, dels betaler 11 mio. kr. til konkursboet, fordi han betalte for lidt for Ugilt Savværks aktiver. Sidstnævnte krav er også rejst mod selskabets advokat, der har rådgivet i sagen.

Ifølge Nordjyske viser orienteringen fra kuratorerne, at kreditorerne i Ugilt Savværks bo er meget afhængige af, om det vil lykkes at få kradset penge ind i forbindelse med de to erstatningskrav.

Konkursboet skylder nemlig 66,5 mio. kr. væk, men uden pengene fra kravene er der kun 5,25 mio. til dækning af kreditorernes krav. Uden pengene fra erstatningskravene er der således udsigt til en dividendeprocent på otte, mens den med pengene kommer op på næsten 50.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172