Holder benene på jorden: Bliktuds tømrerforretning vokser og vokser
Blikkenslagervirksomheden Søren Østergaard A/S etablere for tre år siden en egentlig tømrerafdeling. Ved starten var der ikke noget i forretningsbenet - i dag taler resultaterne sit tydelige sprog.
Ordreindgangen til tømrerdelen har været konstant stigende sidsen starten, hvor Anders Laust blev hentet ind fra entreprenørvirksomheden Bo Michelsen A/S i Tønder for at lede og udvikle området. Sidste år blev afdelingen så skilt ud som en selvstændig virksomhed, Søren Østergaard Entreprise A/S, med netop Anders Laust i rollen som direktør og ejer af 30 pct. af det nye selskab.
At skulle stable det hele på benene betegner Anders Laust som en spændende udfordring, men han indrømmer uden tøven, at det ikke skete uden betænkeligheder:
– Det koster lige lidt søvnløse nætter, inden man kaster sig ud i det. Du ved hvad du har, ikke hvad du går ind til, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Da Søren Østergaard Entreprise fik eget CVR-nummer var der omkring 15 ansatte. I dag er tallet vokset til 26 – Anders Laust medregnet. Og flere er på vej.
Over den kommende måneds tid ventes fire nye kolleger takket være en større entreprise i Esbjerg med start omkring sommerferien.
Ophavet gav udfordringer
Ingen er dog kommet sovende til succesen. Slægtskabet med Søren Østergaard har både været en fordel og en hindring.
Firmaet er blandt de største rene blikkenslagerselskaber, noget man også slår på. Derfor tog det ifølge Anders Laust en rum tid at få folks øjne op for, at der var en tømrerafdeling, som kunne andet end blikarbejde. Blikarbejde fik dog døren på klem til tømrerfeltet; Søren Østergaard landende en hovedentreprise med udvendige arbejder på tag og facader, hvor tilhørende tømreropgaver fulgte med med arbejde til Anders Laust og kollegerne i tømrerafdelingen til følge.
– Og så var vi heldige at få en mangeårig sag i Esbjerg til et pænt tocifret millionbeløb, forklarer Anders Laust og uddyber, at bygherrer og rådgiver så småt fik øjnene op for firmaets tømreregenskaber efter et par gode sager.
– Jeg ved godt, at det er en floskel, men vi går ind med de her lidt gamle værdier: En aftale er en aftale - det husker samarbejdspartnerne, lyder det fra direktøren.
Beskedenhed og et mål om totalentrepriser
Væksten i tømrergren illustreres godt ved et blik på omsætningen. Da afdelingen blev etableret for tre år siden havde Søren Østergaard A/S en omsætning på 50 mio. kr. I år er forventningen til omsætningen på 40 mio. kr. alene i Søren Østergaard Entreprise, og den forventning har coronasituationen ifølge Anders Laust ikke rykket ved.
I dag håndterer firmaet fag- og hovedentrepriser på tømrersiden, og omsætningsstigningen skyldes i vid udstrækning fremgang i ordrer på de store entrepriser og på hovedentrepriser.
– Jeg er da rigtigt stolt over vores udvikling, og min vision er, at Søren Østergaard Entreprise A/S også kommer til at stå for totalentrepriser, lyder det med lige dele selvtillid og beskedenhed fra Anders Laust.
Om økonomien i de opgaver, som Søren Østergaard Entreprise trækker nu, siger Anders Laust, at en hovedentreprise i en fornuftig størrelse er omkring 20-30 mio. kr., hvilket giver omkring et års arbejde. Pejlemærket for en totalentreprise er for ham 40-50 mio. kr. og op.
Tidshorisonten for første totalentreprise lyder på et års. Grundpillerne skal være på plads, inden selskabet og folkene er klar til at bevæge sig ind på det krævende felt. Og det er de også delvist med en række store fag-, stor- og hovedentrepriser i bagagen.
Organisationen mangler dog lige det sidste.
– Lige nu er vi et sted, hvor vi skal have lidt mere ind - en halvstor sag - der kan beskæftige en ny entreprise- og byggeleder. Så står vi lidt stærkere, forklarer Anders Laust.
– Når man står på en skillelinje (tæt på at have plads til den ekstra byggeleder, red.), løber man hurtigt. Men jeg vil ikke stå i en situation, hvor jeg skal vende hver en sten, for at have nok til vedkommende, slår han fast.
I bestræbelserne på at tage totalentreprise-skridtet har Anders Laust dog ét for øje: Forretningen skal være sund.
– Vi skal vide, at vi laver og kan levere en ordentlig kvalitet. Så skal det andet nok komme.