Trælastdirektør: Forsigtig optimisme, men...
– Havde du spurgt mig for to måneder siden, havde jeg været bekymret. I dag er jeg forsigtig optimist.
Ordene kommer fra Henrik Clausen, adm. direktør i Davidsens Tømmerhandel, ni uger og seks dage efter statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde lukkede store dele af landet ned.
I dag står han på bagkanten af på to måneder med mere end almindelig forårstravlhed i virksomhedens 23 trælaster, og end ikke forventningen om en forestående nedgang i byggeriet kan gøre kål på den forsigtige optimisme.
Bekymring om byggepladser
– I de første par uger troede vi, at det ville stilne af igen, men vi har haft øget aktivitet i hele perioden, særligt fra de private der ligger over niveau, fortæller Henrik Clausen, der i lighed med en række af landets andre trælastdirektører peger på hjemsendelser og det fine forårsvejr som en medvirkende faktor til det øgede salg.
Det var da også forventeligt, at forårsvejret fik en positiv indvirkning på det sæsonbestemte salg af udemøbler og haveredskaber, mens hjemsendelserne betød mere tid til gør-det-selv-folket. Henrik Clausens bekymring rettede sig derfor primært mod de professionelle kunder, der udgør hovedparten af virksomhedens sædvanlige kundegrundlag.
– Det var en bekymring, om man kunne holde byggepladserne i gang, men håndværkerne har holdt niveauet, så vi er blevet positivt overraskede, lyder vurderingen i dag.
Tiltrængte tiltag
Davidsen-direktøren understreger, at meget endnu står og falder med de tiltag, man fra Folketingets side har vedtaget.
– Det er klart, at man fra regeringens side har været nødt til at se på eventuelle værktøjer og mulige tiltag som eksempelvis at fremrykke investeringer og åbne for midlerne i Landsbyggefonden, og jo mere vi kan få sat i gang af den slags, jo bedre er det; det gælder ikke kun for os, men for hele branchen og altså i lige så høj grad for vores kunder i næste led, slår Henrik Clausen fast.
Han er ikke i tvivl om, at man hos Davidsen vil kunne mærke en positiv effekt af tiltagene.
– Det store spørgsmål bliver med hvilken hastighed, lyder det fra trælastdirektøren, der de fremrykkede investeringer til trods vurderer, at man fortsat står overfor en snarlig afmatning i byggeriet.
– Vi skal huske, at når vi kigger tilbage i 2019, så oplevede vi især i sidste halvår en begyndende stagnation efter de senere års ret kraftige vækst i salget af byggevarer, så vi har allerede kigget ind i et marked, der er begyndt at stagnere, lyder vurderingen.
Når meget lidt er meget godt
Den seneste tids prognoser understøtter trælastdirektørens vurdering. Senest indikerede en prognose fra Byggefakta, at særligt boligbyggeriet i hovedstaden forventes at blive hårdt ramt, mens offentlige projekter og jysk parcelhusbyggeri i højere grad forventes at klare frisag.
Med efterårets opkøb af Optimera-kæden fik Davidsen især styrket sin tilstedeværelse på Sjælland, hvor virksomheden i dag har fire erhvervscentre og tre logistikcentre. Med overtagelsen fulgte en erklæret ambition om at kapre københavnske byggekunder, og den holder Davidsen trods de dystre prognoser fast i, forsikrer Henrik Clausen.
– Vi har i forvejen en meget lav markedsandel derovre (på Sjælland, red.), så et er selvfølgelig, hvordan markedet udvikler sig i området, noget andet er, hvordan vi kan gøre os tilpas attraktive for de kunder, der jo trods alt er i markedet, lyder det.
Artiklen er en del af temaet Nyt fra byggecentrene.