Træ er et fantatisk materiale med mange egenskaber
- Træ er fantastisk, og vi kan så meget med det. Men du skal kende potentialet og udfordringerne, siger underviser på DTU, Finn Larsen og kaster et af sine ofte brugte ord på bordet: ortotropt.
- Træ kan kræve mere omtanke at bygge med end beton og stål. Træ er et ortotropt materiale, hvilket betyder at styrker, stivheder og svel/svind i et stykke træ er forskellige, afhængig af fiberretning
Langs fibrene er træ stift og meget stærkt, med styrker som beton, og svel/svind er begrænset. Vinkelret på fibrene er styrken ned til bare 10 pct. af styrken på langs og svel/svind er stort. Vinkelret på fibrene kan igen opdeles i to retninger med styrkeforskelle - radialt fra kernen og ud, og tangentielt på tværs i en afstand fra kernen. Og så er der forskel på træk og trykbæreevner i alle retninger.
- Det er kendt viden, som vi skal huske at tage højde for. Det betyder også, at det ofte giver mening at kombinere forskellige konstruktionsmetoder, så vi bedst udnytter træet, når vi bygger. Vil man bygge et etagehus i træ behøver man måske ikke bruge CLT (Cross Laminated Timber) på alle etager, selvom alle er pjattede med CLT lige nu.
CLT-elementer forbruger meget træ. Derfor kan man med fordel nøjes med CLT i de nedre etager, mens de øverste etager kan være af lettere og materialebesparende moduler eller elementer.
Sådan forklarer Finn Larsen til Paskram , som er en specialsektion i Mester Tidennde som er målrettet tømrer- og snedkermestre.
Træ kan så meget
- Det gode ved træ er, at vi kan vælge kombinationer af konstruktioner og dermed optimere forbrug og økonomi ved at udnytte træets forskellige egenskaber. Også i samspillet med stål og beton, understreger Finn Larsen.
Finn Larsen er ikke blind for, at stål og beton hører hjemme i byggeriet, men han har en stor forkærlighed for træ, bl.a. fordi træ er så alsidigt.
- Ved elementbyggeri er træ meget materialebesparende. Med CLT-plader arbejder du også med skiveeffekter på samme måde som betonelementer, men blot med 8-12 cm tykke elementer, for vi kan bare skrue dem sammen. Det betyder meget mindre materiale forbrug og det kan vi sænke yderligere ved at kombinere trækonstruktionerne, siger Finn Larsen.
Her kan du få et Specialtilbud på Paskram